Siirry sisältöön

KARI KALIN

"Kari Kalin oli taidoiltaan maailmanluokan huippupassari. Moniin muihin passareihin verrattuna merkille pantavaa oli Karin monipuolisuus. Hän oli esimerkiksi takakentän puolustajana erinomainen. Niin ikään torjujana Kari oli ulottuva ja taitava. Hän pelasi tarvittaessa myös yleispelaajana sekä Loimussa että maajoukkueessa. Pelikentällä Kari oli joukkueensa henkinen johtaja. Luonteeltaan hän oli todellinen joukkuepelaaja niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin."

Nuorena Kari innostui ensin yleisurheilusta. Hänen isänsä Erkki Kalin valmensi Raision Kuulan yleisurheilijoita ja isosisko Eija urheili Kuulan riveissä. Karikin lähti Kuulan harjoituksiin, kun hänelle tuli ikää riittävästi. Hänen parhaita lajejaan olivat aitajuoksu ja kolmiloikka. Vuonna 1974 Raision Loimun juniorityö käynnistyi toden teolla lentopallokoululla. Tuleva suurpelaaja, tuolloin 12-vuotias Kari oli yksi lentopallo-koululaisista. Kari muistelee siirtymistään lentopallon pariin: ”En aloittanut lentopallokoulua kovinkaan vauhdikkaasti. Keväällä saamassani todistuksessa minun todettiin käyneen viidessä harjoituksessa viidestätoista. Seuraavalla kaudella lentopallokipinä iski minuun toden teolla ja olin jo ihan toisella tavalla mukana.”

Pitkän linjan loimulaisvalmentaja Jukka Europaeus on todennut hänestä:
”Kari oli raisiolainen urheilijalahjakkuus. Olisi hän valinnut minkä tahansa lajin, hänestä olisi tullut huippu urheilija. Loimun onneksi hän valitsi lentopallon.” Nuori lahjakkuus kehittyi Jukka Rannan valmennuksessa ensin Loimun 4-sarjajoukkueessa ja sarjanousun jälkeen 3-sarjajoukkueessa. Ensimmäisen kerran Kari pelasi joukkueensa passarina Vättern-cupissa kesällä 1977.

Karin mittava SM-sarjaura alkoi Loimun edustusjoukkueessa kaudella 1980-81. Ensimmäisenä mestaruussarjakautenaan 18-vuotias lupaus ei saanut vielä paljon peliaikaa. Seuraavalla kaudella valmentaja Jukka Kutila antoi nuorelle passarilleen huomattavasti enemmän vastuuta Markku Mäkilän ja Karin pelatessa vuorotellen. Loimun ensimmäiseen Suomen mestaruuteen päättyneissä finaaliotteluissa Pieksämäen NMKY:tä vastaan hän teki lopullisen läpimurtonsa ollen kentällä kaikissa otteluissa. Kari pelasi Loimussa kauteen 1990-91 saakka, jolloin hän siirtyi ammattilaiseksi Hampuriin, Saksaan. Karin joukkue 1.VC Hamburg voitti sinä kautena Saksan cupin. Saksan Bundesliigassa pelaamansa kauden jälkeen 30-vuotias Kari palasi takaisin Loimuun, jossa hänen pelaajauransa jatkui vielä kaksi kautta. Keväällä 1994 Loimun voittoon päättyneessä pronssiottelussa Kari pelasi uransa 435:nnen mestaruussarjapelinsä, joka jäi hänen upean uransa viimeiseksi. Kaiken kaikkiaan Kari edusti kasvattajaseuraansa 13 kautta voittaen neljä Suomen mestaruutta. Kolme ensimmäistä mestaruutta tulivat Jukka Kutilan johdolla vuosina 1982-84. Neljännen mestaruutensa Kari voitti  vuonna 1990, jolloin legendaarinen valmentaja Vjatsheslav Platonov teki Loimusta mestarijoukkueen.

Maajoukkueurallaan vuodesta 1981 vuoteen 1993 Kari pelasi peräti 312 maaottelua. Hän on pelannut ylivoimaisesti eniten maaotteluja suomalaisista lentopalloilijoista. Tuloksellisesti paras Karin pelaamista maajoukkueen arvokisoista olivat Itä-Saksassa pelatut Euroopan mestaruuskilpailut vuonna 1983, jolloin Reino Kososen valmentama Suomen joukkue sijoittui seitsemänneksi. Karin lisäksi Suomen kisajoukkueeseen kuuluivat tuolloin Loimun mestarijoukkueesta Markku Ahila, Eero Alatalo, Jussi Jokinen ja Kari Körkkö. Vahvaa loimulaispanosta täydensi vielä maajoukkueemme II-valmentajana toiminut Jukka Kutila. Itä-Saksan kisojen seitsemäs sija säilyi maajoukkueemme parhaana saavutuksena EM-tasolla aina vuoteen 2007, jolloin Suomi sijoittui Venäjällä käydyissä EM-kisoissa hienosti neljänneksi.

Karin mittava maajoukkueura päättyi Turussa ja Oulussa pelattuihin EM-kisoihin syksyllä 1993. Loimun ja maajoukkueen passarin nauttimasta arvostuksesta oli osoituksena, että Kari valittiin Suomen parhaaksi lentopalloilijaksi kahdesti vuosina 1984 ja 1990.

Pelaajauransa jälkeen tietotekniikan insinööriksi vuonna 1990 valmistunut Kari muutti Lappeenrantaan ja on siitä lähtien työskennellyt kirjapainoalalla. Muuttonsa jälkeen hän ei jättänyt kokonaan lentopalloa, vaan valmensi muun muassa kaksi kautta Lauritsalan Kisan junioreja. Kun Raision Loimun 50-vuotishistoriikin teko tuli ajankohtaiseksi oli itsestään selvää, että kirjan painotyö tehtiin Lappeenrannassa Karin vastatessa myös kirjan taitosta ja ulkoasusta.

loimu_tunnus_oranssi

Raision Loimu ry
c/o RajuLive Oy
Hiidenkatu 7 G
20360 Turku

+358 (0) 44 043 2116
info(at)raisionloimu.fi

Vieritä ylös