Siirry sisältöön

JUSSI JOKINEN

"Jussi Jokinen oli kansainvälisen luokan keskitorjuja. Hän oli tunnollinen harjoittelija, joka omasi erinomaisen pelinlukutaidon. Luonteeltaan Jussi oli peräänantamaton taistelija, jonka pelaamista eivät loukkaantumisetkaan häirinneet."

Jussi aloitti lentopallon pelaamisen 12-vuotiaana. Hänen päälajinsa oli kuitenkin yleisurheilu 15-vuotiaaksi saakka. Myös jääkiekolla oli oma roolinsa liikunnallisesti lahjakkaan nuorukaisen elämässä. 16-vuotiaana Jussin lentopalloura käynnistyi toden teolla hänen pelatessaan 2-sarjaa kasvattajaseuransa Ähtärin Urheilijoiden aloituskuusikossa. Seuraavana kautena hän pelasi jo sarjaporrasta ylempänä joukkueen noustua 1-sarjaan. Toisena 1-sarjakautena Ähtärin Urheilijoiden lentopallojaosto erkaantui omaksi lentopalloseurakseen nimeltään Ähtärin Mesikämmenet. Vuosina 1976-79 Jussi pelasi 20 nuorten maaottelua.

Kaudella 1980-81 Jussin pelaajaura jatkui mestaruussarjassa Jukka Kutilan valmentamassa Loimussa. Samaan aikaan Jussin kanssa mestaruussarjauransa aloitti Loimun edustusjoukkueessa toinen seuran tuleva suurpelaaja Kari Kalin. Jussin Loimuun siirtymisen ratkaisi pääsy opiskelemaan Turun kauppakorkeakouluun. Jussi muistelee: ”Vapunpäivänä vuonna 1980 tulin junalla Vammalaan ja sieltä Kutilan Jukan kyydissä Raisioon. Siitä eteenpäin pelasin seuraavat 15 kautta Loimussa.”

Näinä vuosina hän voitti neljä Suomen mestaruutta. Kolme ensimmäistä tulivat Jukka Kutilan johdolla vuosina 1982-84. Jussi kertoo Kutilan aikakaudesta:

”Kutilan Jukka loi loimulaisen harjoituskulttuurin. Hän ei olisi välttämättä onnistunut niin hyvin ilman persooniltaan niin vahvoja kavereita kuin Körkön Raimo, Ahilan Markku ja Kalinin Kari. Jukan aikana luotiin sellainen pohja, että kun Loimuun myöhemmin tuli kuka tahansa valmentajaksi, hän koki saavansa käsiinsä poikkeuksellisen urheilullisen ja arvoiltaan oikeanlaisen joukkueen. Jukka Kutilasta kaikki lähti liikkeelle. Urani mieleenpainunein ottelu on ollut Loimun ensimmäisen mestaruuden ratkaissut ottelu keväällä 1982 Pieksämäellä.”
Neljännen mestaruutensa Jussi voitti vuonna 1990, jolloin valmentaja Vjatsheslav Platonov teki Loimusta yhdessä vuodessa mestarijoukkueen. Jussi jatkaa: ”Platonov teki uusitulla joukkueella vuodessa poikkeuksellisen hyvää jälkeä. Olimme pitkällä edellä muita joukkuetaktiikassa.”

Jussi päätti upean lentopalloilijan uransa keväällä 1995. Hän pelasi 501 SM-sarjaottelua. Merkille pantavaa Jussin pitkässä urassa on, ettei hän ollut sivussa yhdestäkään Loimun pääsarjaottelusta. 1980-luvun puolivälissä Jussin tavoitteena oli lähteä pelaamaan ulkomaille. Jussi muistelee: "Kaudeksi 1985-86 tehty sopimukseni Italiaan kariutui Loimun haluttomuuteen päästää minua, koska minulla oli voimassa oleva sopimus. Seuraavaksi kaudeksi Saksaan tehty sopimukseni puolestaan peruuntui viime hetkellä, kun tyttärelläni todettiin lähtöpäivää edeltävänä päivänä vakava sairaus.”

Maajoukkueurallaan Jussi pelasi 226 maaottelua. Ensimmäiset maaottelunsa hän pelasi keväällä 1980, mutta toden teolla hän vakiinnutti paikkansa maajoukkueessa kahta vuotta myöhemmin. Jussi kuului muun muassa Reino Kososen ja Jukka Kutilan valmentamaan Suomen joukkueeseen, joka sijoittui Itä-Saksassa pelatuissa EM-kisoissa seitsemänneksi. Jussin maajoukkueura päättyi vuonna 1993, jolloin Vjatsheslav Platonovin valmentaman maajoukkueen ohjelmaan kuuluivat kesällä Maailmanliigan ottelut ja syksyllä Turussa ja Oulussa palatut EM-kisat.

Pelaajauransa jälkeen Jussi oli toimintansa käynnistäneen SM-liigan ensimmäisenä toimitusjohtajana vuodesta 1995 vuoteen 1999. Loimun toiminnanjohtajana hän on ollut kahteen otteeseen, ensin vuosina 1987-94 ja toisen kerran vuosina 1999-2001. Vastaavissa tehtävissä Jussi toimi Tampereen Isku-Volleyn palveluksessa vuosina 2002-03. Suomen Lentopalloliitossa hän oli maajoukkuevastaavana vuodesta 1996 vuoteen 2002, minkä jälkeen Jussi toimi Suomen Lentopalloliiton kilpailupäällikkönä vuosina 2003-07. Lentopalloliiton tehtävien jälkeen Jussi vaihtoi lajia lentopallosta salibandyyn oltuaan TPS Salibandyn toiminnanjohtajana vuoteen 2008 saakka. Nykyään Jussi tekee jälleen töitä lentopallon parissa SM-liigan kehittämisprojektivastaavana. Hänellä on ollut 2000-luvulla myös kansainvälisiä tehtäviä sekä Euroopan Lentopalloliitossa että Kansainvälisessä Lentopalloliitossa.

loimu_tunnus_oranssi

Raision Loimu ry
c/o Rabbit Visuals Oy
Itäinen Rantakatu 64b
20810 Turku

+358 (0) 44 043 2116
info(at)raisionloimu.fi

Vieritä ylös