Siirry sisältöön

VILLE KAKKO

"Ville Kakko oli pelaajana joukkueen hengenluoja, joka vaati niin itseltään kuin joukkuetovereilta tinkimätöntä asennetta pelaamiseen. Hän oli monipuolinen yleispelaaja, joka oli teknisesti erittäin taitava. Luonteeltaan Ville oli taistelija, joka oli loimulainen henkeen ja vereen."

Villestä tuli loimulainen 7-vuotiaana, jolloin hän aloitti seuran lentopallokoulun. Ville muistelee: ”Ensimmäisissä harjoituksissa pallon raskaus oli minulle pettymys. Kotiin palatessani sanoin vanhemmilleni: `Minä en sitä lentopalloa pelaa. Se on niin tyhmä peli. Se päättyi tähän!´ Vanhempani muistavat hyvin sen päivän. He olivat aivan varmoja, että siihen se kohdaltani päättyi. Olin kuitenkin jo tuntia ennen harjoitusten alkamista Vaisaaren koululla, kun lentopallokoulu jatkui seuraavan kerran. Pettymys unohtui nopeasti.” Se oli onnellinen ratkaisu, sillä nuoresta lentopallokoululaisesta kehittyi yksi Loimun kaikkien aikojen pelaajista. Ville jatkaa: ”Minulla oli nuorena valtava hinku katsoa peliä. Eri lajien huippuvalmentajat korostavat sitä, että katsomalla oppii paljon lajista kuin lajista. Minulle oli sama pelattiinko sarja- tai puulaakipeliä, minä seurasin aina mielelläni lentopalloa.”

Kaudella 1986-87 Ville oli voittamassa B-poikien Suomen mestaruutta valmentaja Jouni Kostiaisen johdolla. Se oli Loimun ensimmäinen mestaruus nuorten sarjoissa. Mestarijoukkueeseen kuuluivat Villen lisäksi muun muassa Marko Rantanen ja Jari-Antti Hörkkö. Ville kertoo: ”Joukkueessa oli lahjakkaita ja hirmu innostuneita poikia. Kostiaisen Jouni osasi antaa meidän poikamaisille piirteille ymmärrystä. Turnaus pelattiin Pyhäselällä. Loppuotteluvastustajasta Pyhäselän Urheilijoista ovat jääneet mieleeni lujaiskuinen Mika Parviainen ja hänen veljensä tuleva keihäänheittäjä Aki Parviainen, joka oli vielä silloin joukkueen pienikokoisin pelaaja. Kahdessa ensimmäisessä erässä heitä vastaan olimme helisemässä.”

Ville oli voittamassa myös kahta peräkkäistä A-nuorten Suomen mestaruutta vuosina 1989 ja 1990. Näidenkin mestaruuksien takana oli jälleen Jouni Kostiainen. Ennen Loimun edustusjoukkueeseen nousuaan Ville pelasi kauden 1988-89 Kostiaisen valmentamassa Loimu -79:n nuoressa 2-sarjajoukkueessa. Lähes samalla kokoonpanolla Loimu pelasi myös A-nuorten SM-sarjassa.

Kaudella 1989-90 18-vuotias Ville pelasi ensimmäisen mestaruussarjakautensa Vjatsheslav Platonovin tultua Loimun valmentajaksi. Ville muistelee: "Loimussa on ollut tapana, että parhaat juniorit pääsevät kesällä harjoittelemaan mestaruussarjajoukkueen mukana. Tavoitteeni oli päästä joukkueeseen, mikä toteutuikin. Platonov peluutti meitä nuorempia pelaajia kauden aikana antaen meille vastuuta.” Platonovin ensimmäinen kausi Loimussa päättyi mestaruuteen finaaliottelusarjassa Varkauden Tarmoa vastaan. Ville kertaa ottelusarjan ratkaissutta kolmatta loppuottelua Pieksämäellä: ”Neljän erän jälkeen tilanne oli 2-2. Olin välillä kentällä, mutta tehtyäni pari virhettä Platonov otti minut vaihtoon. Ajattelin, ettei minulla ole enää mahdollisuuksia päästä kentälle. Ennen viidennen erän alkua Platonov käveli hermostuneena edestakaisin. Yllättäen hän päätti ottaa minut kentälle. Onnistuin jopa lyömään mestaruuden ratkaisseen pallon kenttään. Minä olin silloin takakentällä viitospaikalla. Nelospaikalla ei ollut hyökkääjä paikalla vaikean hakupallon vuoksi. Pallo oli kuitenkin saatu peliin ja pelattu Kalinin Karille. Passari ei aina huomaa, ettei joku pelaaja ole paikallaan. Vaikeat tilanteet puretaan yleensä nelospaikan kautta. Pelaajat yrittävät silloin auttaa huutamalla palloa itselleen. Minä huusin: `Viisi!´ ja Kari heitti pallon minulle. Minä sain lyötyä pallon kenttään. Jälkeenpäin saunassa Kari sanoi, ettei hän olisi heittänyt ikinä palloa sinne, jos hän olisi tiennyt joukkueen nuorimman siellä huutavan. Ottelun TV:ssä selostanut Mauri Myllymäki puolestaan totesi ratkaisutilanteesta: `Kuka on tuo nuori mies?´ Hän ei ollut varmaan koskaan nähnyt minun pelaavan.”

Toisen Suomen mestaruutensa Ville voitti jo kokekeneena pelaajana ja joukkueen kapteenina keväällä 2001, jolloin Juha Lönnqvist johdatti Loimun mestaruuteen. Villen oli tarkoitus lopettaa upea pelaajauransa tähän kauteen, mutta hän pyörsi lopettamispäätöksensä ja lähti nuorentuneen joukkueen avuksi vielä kaudeksi 2001-2002, josta tuli seuran historian heikoin. Huonosta harjoittelusta ja lonkkavaivasta huolimatta Villen panos oli ratkaiseva siihen, että Loimu säilytti sarjapaikkansa. Ikiloimulainen Ville teki paluun liigapeleihin vielä tammikuussa 2003 loukkaantuneen Sakari Jokisen korvaajaksi pelaten viisi ottelua. Toisen kerran Ville tuli joukkueen avuksi kaudella 2005-2006 polvivaivaisen Veli-Pekka Ketolan paikalle pelaten kevätkauden. 35-vuotias Ville nousi jälleen suureen rooliin pelaamissaan otteluissa. Ville pelasi urallaan 13 kautta pääsarjatasolla, joista 11 Loimussa ja kaudet 1995-96 ja 1996-97 Perttelin Peikoissa. Mestaruussarjaotteluja Villelle kertyi kaiken kaikkiaan 444.

Villen pelaajauraa varjostivat monet loukkaantumiset. Syyskauden lopulla kaudella 1999-2000 Villen lentopalloura oli vaakalaudalla. Hän oli kärsinyt lonkkavaivoista jo vuosikausia ja hänet oli tähän saakka hoidettu pelikuntoon kortisonipiikeillä. Tällä kertaa särkyjen syy selvitettiin ja kävi ilmi, että Villen lonkkakupeissa oli synnynnäinen vika. Vammaa pidettiin vakavana. Ville kertoo: ”Pelaaminen kävi todella hankalaksi, sillä en pystynyt liikkumaan esimerkiksi puolustusasennosta sivulle. Leikkauksen jälkeen olin kuin uudelleen syntynyt.” Valmentaja Jouko Lindberg toteaa Villen peräänantamattomasta luonteesta: ”Moni rivimies olisi vetänyt kirjaimellisesti lonkkaa seuraavaan kesään asti, mutta Ville oli jo tammikuussa kentällä.”

Maajoukkueessa Ville pelasi vuodesta 1992 vuoteen 1996 yhteensä 78 maaottelua. Näinä vuosina maajoukkueen päävalmentajina toimivat Vodek Sadalski, Vjatsheslav Platonov ja Timo Hoivala. Ville kuului muun muassa keväällä ja kesällä 1993 Suomen maajoukkueryhmään, joka osallistui Vjatsheslav Platonovin johdolla Maailmanliigaan. Loimun pelaajista Maailmanliigan peleissä olivat Villen lisäksi mukana Jussi Jokinen, Kari Kalin ja Sami Heikkiniemi. Niin ikään Ville oli Suomen kisajoukkueessa saman vuoden syksyllä Turussa ja Oulussa pelatuissa EM-kisoissa. Hänen lisäkseen Kari Kalin ja Jussi Jokinen kuuluivat Platonovin valitsemaan kisajoukkueeseen.

Pitkän pelaajauran kokemuksia Ville on hyödyntänyt viime vuosina valmennustyössä. Kaudella 2005-2006 Ville ja Kai Rumpunen valmensivat 1-sarjaan noussutta Loimun farmijoukkuetta VG-62:ta. Seuraavalla kaudella joukkueen valmennuksesta vastasivat Villen lisäksi Kai Rumpunen ja Juha Lönnqvist. Kaudella 2007-2008 Villen apuna farmijoukkueen valmennuksessa olivat Kai Rumpunen ja Tuomas Alatalo. Viime kauden Ville toimi Loimaan Hurrikaanin SM-liigajoukkueen päävalmentajana. Alkavalla kaudella Hän jatkaa valmentajauraansa Hurrikaanissa. Valmentajana Ville tulee menemään vielä pitkälle.

loimu_tunnus_oranssi

Raision Loimu ry
c/o Rabbit Visuals Oy
Itäinen Rantakatu 64b
20810 Turku

+358 (0) 44 043 2116
info(at)raisionloimu.fi

Vieritä ylös