#5 ANTO VIRTA
Anto Virta on ollut mukana Loimun toiminnassa uskollisena ja luotettavana uurastajana jo lähes 40 vuotta. Anto Virrasta tuli loimulainen, kun hän liittyi kaudella 1972-73 Jukka Rannan valmentamaan Raision Loimun 2-sarjassa pelanneeseen edustusjoukkueeseen. Hän oli pelannut aikaisemmin Turun Yrityksessä kuten myös samaan aikaan Loimuun siirtynyt Martti Virta. Oman pelaajauransa jälkeen Anto valmensi 1970-luvun jälkipuolella Loimun III-joukkuetta kasvattaen seuran edustusjoukkueelle useampia tulevia mestaruussarjapelaajia. Syksyllä 1979 Anto käynnisti Loimun naislentopalloilun. Hänen valmentamansa joukkue aloitti pelaamisen 3-sarjassa.
Anto muistelee: ”Sana alkoi kiertää, että Loimussa aletaan pelaamaan naislentopalloa nuorella joukkueella. Nuorin pelaaja oli tyttäreni Sari, joka oli tuolloin 12-vuotias. Muut pelaajat olivat 3-4 vuotta vanhempia. Me aloimme kerätä itsellemme rahaa muun muassa jakamalla mainoksia, rahoittaaksemme pelaamisemme. Lisäksi opetin tytöt pitämään pöytäkirjaa miesten otteluissa. Kirjureita tarvittiin paljon, koska Loimulla oli joukkueita niin mestaruussarjassa, 1-sarjassa kuin alemmissakin sarjoissa. Me teimme lujasti töitä, että saimme harjoitella ja pelata. Kävimme myös turnauksissa. Kerran ollessamme pelaamassa Kouvolan Halli-Volleyssa minä olin majoittuneena eri koululla kuin tytöt. Kokoonnuimme hallille sovittuna aikana, ja nähdessään minun tulevan tytöt huusivat: `Isi!´ Siitä lähtien olin heille isi, ja vielä tänä päivänä nähdessäni silloisia tyttöjäni he huutavat: `Isi moi!´ ja halaamme. Ne olivat hienoja aikoja.” Joukkue hajosi, kun tytöt tulivat siihen ikään, että elämä alkoi viedä heitä pois urheilun parista. Tämän jälkeen Anto oli 1980-luvun puolivälissä kaksi kautta VG-62:n miesten 2-sarjajoukkueen pelaaja-valmentajana, kunnes keväällä 1986 hänet nimitettiin Loimun 1-sarjajoukkueen valmentajaksi.
Tämän kauden jälkeen Anto jätti valmennustyöt ja on siitä lähtien ollut yhtäjaksoisesti Loimun järjestysmiestehtävissä. Tarkkaan ottaen hän oli ollut näissä tehtävissä jo 1970-luvun jälkipuolella Loimun noustua mestaruussarjaan vuonna 1977 ja Samppalinnan palloiluhallin tultua Loimun uudeksi kotisaliksi. Anto toimi järjestysmiesryhmän päällikkönä Loimun ensimmäisinä mestaruussarjavuosina. Vuosina 1978-82 hän oli mukana myös Raision Loimun johtokunnassa.
Anto kertoo Loimun järjestysmiestyöstä vuosien varrella: ”Meitä oli parhaimmillaan kolme ryhmää, joissa kussakin oli viisi miestä. Sitten pudotettiin yksi ryhmä pois ja oli kaksi kuuden hengen ryhmää vetämässä ottelutapahtumia läpi. Vuosien varrella järjestysmiesten lukumäärä on vähentynyt ja nykyään on vain yksi ryhmä. Ongelmana alkaa olla meidän ikääntymisemme, eikä nuorempia järjestysmiehiä tunnu löytyvän. Jos joku uusi saadaan puhuttua mukaan, hän on yhtä vanha kuin me muutkin. Minäkin täytän seuraavaksi 67 vuotta.”
Anton kokemuksesta ja tietämyksestä oli hyötyä myös vuoden 1993 lentopalloilun EM-kisojen Turussa pelatun alkulohkon ja finaaliottelujen käytännön järjestelyissä. Hän kuului Jukka Europaeuksen johtamaan kilpailujaokseen ollen toimitsijapuolen esimiehenä. Anto toteaa: ”Kaikkea muuta on Loimun riveissä tullut tehtyä, mutta huoltajana en varsinaisesti ole ollut. Jukka Kutilan aikana olin toki niissäkin tehtävissä muutaman kerran Loimun pelimatkoilla ulkomailla.” Anto on myös ollut aktiivises-ti mukana veteraanilentopalloilussa kirkkaimpana saavutuksenaan Suomen mestaruus 50-vuotiaiden sarjassa vuonna 1994 Wellbeefin joukkueessa. Nykyään hän pelaa Loimun Pater Nestoreiden 65-vuotiaiden joukkueessa.
Anton tapaan myös hänen tyttärensä Sari Virta on mukana Loimun toiminnassa huolehtien liigajoukkueen tilastoista. Sari on Loimun kasvattamista naislentopalloilijoista menestynein, sillä hän voitti 1980- ja 90-lukujen taitteessa Vaasan Vasaman riveissä viisi Suomen mestaruutta. Myös Anton vaimo Seija on ollut vuosikymmeniä mukana Loimun talkootoiminnassa.