Siirry sisältöön

#2 JUKKA EUROPAEUS

Jukka Europaeus (s. 1948) tietää äärettömän paljon lentopallosta. Kun hän avaa suunsa, jokainen ymmärtää, että silloin puhuu vankka kokemus ja asiantuntemus. Jukan kiinnostus urheiluun alkoi jo lapsuudessa, sillä hänen isänsä oli innokas urheilumies. 6-vuotiaana hän liittyi Raision Ryhtiin harrastaen kesäisin yleisurheilua ja talvisin hiihtoa. Vuonna 1959 Jukka aloitti koulunkäynnin Raision yhteiskoulussa ja samoihin aikoihin hän siirtyi Raision Kuulaan. Jukka muistelee: ”Aulis Potinkara oli tuolloin yhteiskoulun liikunnanopettajana ja Kuulan toiminnanjohtajana. Hänellä on ollut erittäin suuri merkitys minulle, sillä hän ohjasi minut sellaiselle urheilupolulle, mistä olen saanut olla kiitollinen koko elämäni. Kuulan vuosinani heittolajit ja 10-ottelu olivat mielilajejani.

Minun on tehnyt mieli kokeilla rajojani lapsesta saakka, joten oli luonnollista kokeilla niitä myös jääkiekossa. Vuonna 1962 menin pelaamaan jääkiekkoa hyvästä juniorityöstään tunnettuun Turun Pallo-Poikiin. Sieltä tieni vei TuTo:n nuorten mestaruussarjajoukkueeseen. Kuuluin myös TuTo:n SM-sarjajoukkueen valmennusrenkaaseen. Jääkiekon rinnalla harrastin kaiken aikaa myös yleisurheilua 20-vuotiaaksi saakka.”

Jukka jatkaa: ”Loimulainen minusta tuli pesäpallon kautta, jota aloin pelaamaan 14-vuotiaana. Pelasin sitä vuoteen 1967 saakka, jolloin Loimun pesäpallo sillä erää päättyi. Vuonna 1971 olin jopa Loimun pesäpallojaoston puheenjohtajana, kun laji tuli uudelleen seuran ohjelmaan. Lentopalloa olin pelannut puulaakitasolla ja muutaman pelin Loimun kakkosjoukkueessa, kunnes syksyllä 1970 minut valittiin 3-sarjassa pelanneeseen seuran edustusjoukkueeseen. Tuona kautena nousimme 2-sarjaan ja minä olin tehnyt lopullisen lajivalintani. Loimussa asetettiin tavoite nousta ylöspäin, ja minä halusin olla siinä mukana. Pelasin Loimun edustusjoukkueessa 2- ja 1-sarjavuodet.”

Loimun noustua mestaruussarjaan Jukka toimi Jukka Kutilan apuvalmentajana. Jukka kertoo: ”Tavoitteemme oli rakentaa Loimusta huippujoukkue. Se onnistui ainoastaan hakemalla tietoa ja kovia otteluja muualta Euroopasta. Yritimme saada tietoja, minkälaisella vuosisuunnitelmalla lentopallon huippumaat ja huippujoukkueet vievät kilpailukauttaan eteenpäin.

Suomessa oli hyvää tietoa, mutta se oli kestävyysurheilun, yleisurheilun ja hiihdon puolelta. Palloilun kanssa piti tehdä valtavasti työtä. Me olimme väsymättömiä tiedonkerääjiä. Kutilan Jukan avustuksella pääsin huippuvalmentajien koulutukseen mukaan, sillä valmentajapätevyyteni ei olisi riittänyt siihen. Minun täytyy antaa tunnustus myös silloiselle työnantajalleni Raision Tehtaille, että sain käydä johtamistaitoon liittyvää koulutusta. Siitä oli hyötyä paitsi joukkueurheilussa myös työelämässä. Raision Tehtaita on kiittäminen myös siitä, että sain myöhemmin päävalmentaja-aikanani hyväksynnän olla sekä työtehtävässäni että Loimussa. Se vaati molemminpuolista joustamista.”

Loimun edustusjoukkueen noustua mestaruussarjaan ja siirryttyä pelaamaan Turkuun kaudella 1977-78 nähtiin tärkeänä pitää yllä näkyvää lentopallotoimintaa edelleen Raisiossa. Koko Kutilan valmentajakauden vuodesta 1977 vuoteen 1987 Jukka toimi edustusjoukkueen apuvalmentajana valmentaen samalla menestyksekkäästi Loimun kakkosjoukkuetta Raisiossa. Jukan valmentajan lahjat huomattiin muuallakin. Jukka Kutilan jälkeen maajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 1985 tullut tshekkoslovakialainen Vladimir Sirvon kysyi häntä kakkosvalmentajakseen, mutta Jukka joutui työkiireidensä takia kieltäytymään maajoukkuetehtävistä.

Kutilan valmentajakauden päätyttyä Loimussa Jukasta tuli kaudella 1987-88 edustusjoukkueen uusi päävalmentaja. Tällä kaudella Loimu palasi Raisioon ja Kerttulan liikuntahallista tuli kymmenen Turun vuoden jälkeen joukkueen kotihalli. Seuraavalla kaudella Jukka Rajakankaasta tuli joukkueen seuraava valmentaja. Jukan oli tarkoitus pitää välivuosi, mutta hän pyörsi päätöksensä palaten valmennustyöhön Rajakankaan apuvalmentajana. Niin ikään Jukka toimi Vjatsheslav Platonovin ja Vodek Sadalskin valmentajavuosina joukkueen kakkosvalmentajana. Platonovin toiseksi viimeisen valmentajakauden 1993-94 jälkeen Jukka päätti lopettaa valmentamisen. Kaudella 2003-2004 Jukka kuitenkin palasi vuosien tauon jälkeen liigavalmennukseen kakkosvalmentajanaan Eero Alatalo. Marraskuun lopulla Jukka joutui jäämään kuukauden kestäneelle sairaslomalle korkean verenpaineen vuoksi.

Loppukaudella valmentajien roolit vaihtuivat Eeron toimiessa vastuuvalmentajana ja Jukan ollessa kakkosvalmentajana. Jukka kertoo: ”Kahden työn tekeminen 55-vuotiaana oli minulle liian raskasta. Vaikka terveyteni ei sitä kestänytkään, innostusta ja rakkautta lentopalloon minulta ei saa koskaan pois.”

Jukka on tehnyt myös merkittävän työn seuran johtokunnassa, johon hän on kuulunut 1970-luvulta tähän päivään saakka muutamaa välivuotta lukuun ottamatta. Muistettavia tapahtumia Jukan lentopallouralla ovat olleet myös maassamme järjestetyt lentopalloilun EM-kisat vuosina 1977 ja 1993. Turku oli kummallakin kerralla yhtenä kilpailupaikkakuntana Jukan toimiessa Turun järjestelytoimikunnan kilpailujohtajana. Jukan poika Timo oli puolestaan pitkään Loimun ottelujen kuuluttajana. Nykyään hän on Loimun kotiotteluissa Lähivakuutuksen lähivalmentajana, jonka tehtävänä on vastata katsojien esittämiin ottelujen kulkuun liittyviin kysymyksiin.

loimu_tunnus_oranssi

Raision Loimu ry
c/o Rabbit Visuals Oy
Itäinen Rantakatu 64b
20810 Turku

+358 (0) 44 043 2116
info(at)raisionloimu.fi

Vieritä ylös