Siirry sisältöön

#10 PETRI VIRTANEN

Lentopallon taktisen valmentamisen vallankumouksen aloitti DataVolley-ohjelma, jonka isä on argentiinalainen huippuvalmentaja Julio Velasco. Nyttemmin Velasco on itsekin pohtinut tuliko hän luoneeksi hirviön - se kuvannee tilastojen korostunutta tärkeyttä nykylentopallossa. Loimussa DataVolley korvasi alkeellisen Excel-tilastoinnin vuonna 2007.

Loimun ottelujen tilastoinnista vastaa tällä kaudella aiemmin Salon Piivolleyn joukkueenjohtajana ja tilastoijana toiminut Petri Virtanen. Hän tuli viimeiset kaksi kautta tilastoinnista vastanneen Sari Virran paikalle, joka siirtyi naisten mestaruusliigaan LiigaEuran II-valmentajaksi ja tilastoijaksi.

Petri ei ole ensimmäistä kertaa Loimun organisaatiossa, sillä kaudella 1988-89 tuolloin 20-vuotias Petri Virtanen teki pelaajasopimuksen Loimun kanssa. Valitettavasti hänen siirtopaperinsa eivät ehtineet Lentopalloliittoon ajoissa, joten Petri ei vielä tuolla kaudella päässyt pelaamaan SM-sarjaotteluja. Toki hän oli mukana sarjakautta edeltäneissä harjoitusotteluissa. Petrin mieleen on erityisesti jäänyt Kerttulassa elokuun puolivälissä pelattu kaksi ja puoli tuntia kestänyt ottelu Loimun ja Soulin olympiakisoihin valmistautuneen Ruotsin maajoukkueen välillä, jonka raisiolaiset voittivat erin 3-2. Myöhemmällä pelaajaurallaan Petri sentään pääsi pelaamaan SM-sarja- ja SM-liigaotteluja sekä Perttelin Peikoissa että kasvattajaseurassaan Salon Viestissä parhaana saavutuksenaan kauden 1995-96 SM-hopea Peikoissa. Kaiken kaikkiaan hänelle kertyi noin 100 pääsarjaottelua.

Petri kertoo nykyisestä tilastoijan työstään: ”Tilastomies koodaa ottelun tapahtumat Datavolley-ohjelmistoon. Otteluista kerätään monenmoista tietoa kuten hyökkäykset ja syötöt suuntineen, vastaanotot, torjunnat ja puolustukset ynnä muuta. Niistä jokaisella on omat koodinsa, jotka tilastoidaan ohjelmaan aikajärjestyksessä. Näin syntynyt aineisto ajetaan Datavideo-ohjelmassa yhteen otteluvideon kanssa. Lopullisesta ohjelmasta pystyy hakemaan esimerkiksi yksittäisen pelaajan kaikki hyökkäykset peräjälkeen tai ennen ottelua käytävässä videopalaverissa voidaan näyttää eri rotaatioiden vastaanottohyökkäykset.
Tilastomiehen työt eivät suinkaan lopu ottelun päättymiseen, vaan video ja ottelun kuluessa koodattu tilastotiedosto pitää käydä läpi ja toimittaa vuorokauden sisällä mestaruusliigan videoserverille. Näin käydyt ottelut ovat kaikkien liigan valmentajien vapaasti käytettävissä, kun he laativat taktiikkaa seuraavaa ottelua varten. Tilastoijan seuraavana tehtävänä onkin käydä läpi tulevan vastustajan edelliset pelit ja laatia valmentajalle aineistoa taktiikan laadintaan.

”Joukkueen harjoituksissa olen mukana kerran viikossa sekä kaikissa ottelua edeltävissä aamutreeneissä, joiden jälkeen pidetään videopalaveri. Näissä palavereissa käydään läpi tulevan ottelun taktiikkaa.” Loimun lisäksi Petriä työllistää nykyään myös naisten maajoukkueen pelien tilastoinnit.

Pintaraapaisun ja pikaopastuksen tilastoihin saat Lentopalloliiton ottelutilaston tulkinta -esitteestä ja Loimun - VaLePa -ottelun tilastosta. Nämä ottelukoosteet ovat kuitenkin vain pintaraapaisu tilasto-ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista ja tilastomiehen työstä.

loimu_tunnus_oranssi

Raision Loimu ry
c/o Rabbit Visuals Oy
Itäinen Rantakatu 64b
20810 Turku

+358 (0) 44 043 2116
info(at)raisionloimu.fi

Vieritä ylös