15.12. Loimun nuoret pakoittivat VaLePan viisieräiseen

Raision Loimu ja VaLePa Sastamala Tampere pelasivat kauden toisen viisieräisen Raisiossa, kun Loimun nuorisokaarti pakotti VaLePan hikoilemaan täyden iltapuhteen Kerttulassa ennen voiton ja kahden sarjapisteen matkaamista Sastamalaan. Ottelun loppunumeroiksi kirjattiin 2-3 (25-27, 25-20, 18-25, 25-22, 11-15). Kauden toinen piste sarjakärjeltä oli kuitenkin hyvä saalis Loimulle. Voitto oli vähän aikaa sitten 40 vuotta täyttäneen VaLePan seurahistorian 500. pääsarjassa runkosarja ja pudotuspelit yhteen laskien.

Kovassa otteluruuhkassa olevat joukkueet pelasivat lauantaina hieman normaalista poikkeavin kokoonpanoin. VaLePan nimivahvassa rosterissa rotaatio oli tutumpaa, mutta Loimu esitteli muutaman vielä kotiyleisöllekin vieraamman nuoren pelaajan, kun ison osan ottelusta kuusikosta puolet oli vielä A-juniori-ikäisiä. Isoimman näytönpaikan sai hakkuri Oskari Keskinen, joka pelasi ensimmäisen kokonaisen Mestaruusliiga-ottelunsa muutamia tuplavaihtoja lukuun ottamatta.

Ottelun avauserä oli tasainen ja sen ratkaisu nähtiin vasta jatkopalloilla, kun Loimun Pablo Guzman torjui Urpo Sivulan peipin niukasti leveäksi. Toinen erä aaltoili puolelta toiselle, kunnes Loimun päävalmentaja Christophe Achtenin ottama tuplavaihto käänsi erän lopullisesti Loimulle. Tuplavaihto otettiin tilanteessa 14-17 ja Loimu nousi välittömästi passari Tomi Saarisen syöttövuorolla tasoihin. VaLePan päävalmentaja Radovan Gacicin aikalisät tilanteissa 17-17 ja 20-18 eivät pysäyttäneet Loimun rynnistystä erävoittoon.

Loimun toisen erän lopun hyvä vire ei säilynyt pitkän erätauon jälkeiseen kolmanteen erään, vaan sen alusta tuli katastrofaalinen, kun VaLePa karkasi nopeasti 1-8 johtoon. Erän alkupuolella Jan Helenius sai tehdä Loimun yleispelaajan tontilla tilaa nuorelle Väinö Rahkolle. Erän puolivälissä Loimu viritteli pientä kiriä, kun tuplavaihdon myötä kentälle jälleen tullut Saarinen syötti jälleen ässän Olli Kunnarin käsistä. Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi ja VaLePa karkasi 13-16 tilanteesta selvään erävoittoon.

Neljänteen erään Tomi Saarinen jäi passariksi ja Karri Sihvonen otti 300. pääsarjaottelunsa pelanneen Tuomas Koppasen paikan kentällä. Koko ottelussa vain 18 virhettä tehnyt Loimu teki neljännessä erässä selvästi eniten virheitä, kun VaLePa sai seitsemän pistettä Loimun avittamana, mutta siitä huolimatta erä oli Loimun hallintaa. Kotijoukkue marssi kohti erävoittoa, kun Väinö Rahko sivalsi nelospaikalta tilanteeksi jo 23-19 ja esitteli sen jälkeen nielurisojaan mallikkaasti Kerttulan äänekkäälle kotiyleisölle. Loimu luuli jo siirtäneensä ottelun ratkaisun viidenteen erään, kun Pablo Guzman torjui joukkueelleen 25. pisteen, mutta tarkkasilmäinen verkkotuomari Kenneth Aro näki tilanteessa verkkovirheen ja VaLePa sai vähän venytettyä erän ratkaisua. Viidennessä erässä VaLePan kokemus ja kovuus osoittautuivat vielä liian koviksi nuorella ryhmällä pelanneelle Loimulle. Urpo Sivula ja Olli Kunnari tekivät päätöserässä yhteensä yhdeksän pisteistä VaLePalle.

Sivula jakoi kiitosta hyvin taistelleelle kotijoukkueelle: ”Vissiin tykätään pelata täällä pitkiä pelejä. Täällä on sikäli mukava pelata kun on vastassa sellainen joukkue, joka laittaa oikeasti vastaan eikä vaan kävele halliin ja odota että mitä tuo VaLePa tekee. Oikeasti mukava kun joku laittaa vastaan. Itse vetelin niin paljon kun kädestä lähti ja korkealta yritin lyödä. Ei siinä mitään suuntia paljon ollut, mutta osui ihan hyvin.”

Loimun parhaana palkittu hakkuri Oskari Keskinen nautti saamastaan vastuusta tehden 17 pistettä tehoin +10. Hän oli itsekin kohtalaisen tyytyväinen otteisiinsa: ”Turha oli jännittää enää, kun kentällä on käyty ennenkin. Ei siinä mitään uutta kumminkaan. Ihan ok, mutta kyllä siinä parannettavaakin löytyy, mutta ei nyt pettynytkään tarvitse olla.”

Keskinen oli joukkueensa paras pistemies. Kovassa vireessä oleva keskitorjuja Pablo Guzman teki 14 pistettä tehoin +11. Nuori yleispelaaja Väinö Rahko sai myös isosti vastuuta ja vastaanotti 55% tarkkuudella ja päätti saamansa passit 60% teholla. VaLePan Urpo Sivula nakutti joukkueelleen peräti 32 pistettä tehoin +23. Myös kokenut Olli Kunnari nautti Mikko Eskon tarkasta tarjoilusta tehden 21 pistettä.

• Olen todella tyytyväinen pisteeseen. Sanoin joukkueelle, että jos he haluavat pelata, niin pitää uskoa että voivat voittaa jokaisen joukkueen. Teimme ehkä joitain tyhmiä virheitä, mutta kaiken kaikkiaan teimme vain 18 virhettä koko pelissä. Se on hyvä suoritus. Olen tyytyväinen nuoriin poikiin, he pelasivat ensimmäisessä kunnon näyttöpaikassaa hyvin, kehui Loimun Achten.

Loimun otteluruuhka jatkuu ennen joulua vielä kolmen tärkeän ottelun verran. Sunnuntaina isketään Mestaruusliigan paikalliskamppailu Loimaalla ja keskiviikkona loimaalaiset matkustavat Raisioon, jossa isketään Suomen Cupin ratkaiseva puolivälieräottelu. Viimeinen puristus ennen joulua on liigaottelu Vantaalla Ducksin vieraana.

Katso myös: TilastotValokuvatEnergiapisteet ja Smilen positiivisimmat pelaajat

Ottelun jälkeisessä mediatilaisuudessa ottelua kommentoivat Urpo Sivula, Oskari Keskinen, Radovan Gacic ja Christophe Achten: