Siirry sisältöön

UUTISET

30.3. Puheenjohtajan kolumni: SULJETTU VAI SULKEUTUNUT SARJA?

30 maaliskuun, 2019

Miesten lentopallon Mestaruusliiga-kausi 2018-2019 on mitalipelejä vaille valmis. Nyt onkin hyvä hetki kerrata omia ajatuksia siitä, miltä kulunut liigakausi on näyttänyt. Ja vieläkin tärkeämpänä mihin olemme menossa.

Yhteenveto pääpiirteittäin:

Urheilullisuus
Mielestäni otteluiden ja joukkueiden taso on kovempi kuin pitkään aikaan. Tämä koskee sekä huippuja että leveyttä. Joukkueet voittivat otteluita ristiin. Sarjassa oli hyviä paluumuuttajia sekä lahjakkaita nuoria pelaajia, joiden kehitys on jatkunut seuroissa.

Talous
Taloudessa on pysytty aiempien kausien tasolla ja voitaneen sanoa että ”tarkan euron” ajat jatkuvat. Seurojen isoin ja tärkein ”ykkösketju” on ne taustahenkilöt, jotka jaksavat kerätä kumppanuuksia ja toteuttaa ottelutapahtumat.

Kiinnostavuus
Hyvä muutos ja selkeä kasvu on tullut TV-/nettikatsojien määrässä. Paikalle tulevien katsojien määrä on vastaavasti samalla tasolla kuin aiemmin. Tämä seuraa pitkälti yleisempääkin kehitystä lajista riippumatta.

Brändi
Mestaruusliiga on hyvätasoinen suomalainen kilpailusarja, joka kaipaa kuitenkin terävöittämistä ja uutta ilmettä.

Pelkistetysti voisi sanoa että meillä on urheilullisesti korkeatasoinen ja kiinnostavuuden sekä brändin suhteen uutta tekemistä ja ideointeja kaipaava kilpasarja. Talous on pitkässä juoksussa seurausta näiden kolmen tekijän kehityksestä. Panostukset ilman kiinnostavuutta eivät pitkässä juoksussa auta, vaikka lyhyellä tähtäimellä toisikin menestystä.

Miten eteenpäin? Tarvitaanko jotain uutta vai viekö nykyinen polku perille ja mihin?

Vaikka nykyinen liiga ei ole suljettu, niin siitä on tullut sulkeutunut, koska uusien seurojen kynnys hakea liigapaikkaa on korkea koskien paitsi taloutta, niin myös puitteita joissa ottelutapahtumia voidaan toteuttaa.

Koska Suomessa on rajallinen määrä seuroja, joilla olisi taustat ja puitteet kunnossa liigatasolle, niin kääntäisin katseet etelään Suomenlahden yli. Virossa lentopallo on perinteisesti vahvaa ja parhaillaan hyvässä nosteessa myös kansainvälisesti.

Mielestäni kiinnostava ratkaisu olisi kansainvälinen Mestaruusliiga, jossa olisi joukkueita Suomesta, Virosta ja Latviasta. Tällöin meillä olisi 14-16 joukkueen sarja, jossa pelataan kaksinkertainen runkosarja ja finaalitapahtuma. Tämän jälkeen maat jatkaisivat omissa sarjoissaan pudotus- ja karsintapeleillä. Mestaruudet ratkottaisiin edelleen maatasolla ko. kansainvälisen liigan lisäksi. Vastaava konsepti on pienempänä jo nyt toiminnassa ns. Baltian liigana.

Tämä toisi uutta verta suomalaiseen liigalentopalloon, kansainvälisiä otteluita ja kiinnostavan nykyistä vahvemman liigan. Yhteistyökumppaneille kiinnostavaa olisi isompi talousalue ja uudet mahdollisuudet. Yhteistyökumppanit ovat kuitenkin ratkaisevassa asemassa kaikessa liigatoiminnassa.

Varmaa on se, että toimintaympäristömme jatkaa muuttumistaan. Kysymys on siitä ohjaammeko me liigan toimintaa vai laitetaanko autopilot päälle ja katsotaan mihin mennään. Kenellä on kuskin paikka (driver’s seat)?

Nyt tarvitaan eteenpäin katsottaessa viisautta, mutta myös rohkeutta, kun ohjataan Mestaruusliigaa kohti uutta, jossa pelataan joko suljettua, sulkeutunutta tai avointa kansainvälistä liigaa.

Jukka Rajakangas
puheenjohtaja
Raision Loimu ry

28.3. ACHTEN JA LOIMU HAKEVAT UUSIA TUULIA

28 maaliskuun, 2019

Lentopallon Mestaruusliigan puolivälierissä Ettalle tippunut Raision Loimu hakee uusia tuulia joukkueensa valmennukseen. Kaksi kautta päävalmentajana toiminut belgialainen Christophe Achten ja Loimu ovat tänään sopineet että valmentajan sopimuksessa ollutta optiota kolmannesta kaudesta ei käytetä.

  • Kiitokset Christophelle hyvästä tekemisestä viimeisen kahden kauden aikana. Me haemme nyt uusia tuulia ja mielellään ensisijaisesti kotimaista päävalmentajaa. Joitain nimiä on jo listalla ja kontaktoitu, mutta puhelimet pidetään edelleen auki, kommentoi Loimun puheenjohtaja Jukka Rajakangas.

Molemmat Achtenin päävalmentajakaudet päättyivät Loimun osalta puolivälieriin. Achten teki hyvää työtä nuorten pelaajien kanssa ja samalla linjalla Loimu tulee jatkamaan myös uuden päävalmentajan johdolla. Vaikka pelillisesti joukkue jäikin molemmilla kausilla jo varsin perinteisesti puolivälieriin, tapahtui Achtenin aikakaudella hyvää eteenpäinmenoa joukkueen tekemisessä. Harjoittelupuitteet ovat Loimulla olleet erinomaisessa kunnossa jo pitkään ja nyt on panostettu entistä enemmän muihinkin tukitoimiin lajiharjoittelun rinnalla.

  • Minulla on vain hyvää sanottavaa ajastani Loimussa. Nyt haetaan uusia haasteita ja pari vaihtoehtoa onkin jo ollut esillä. Uusi sopimus saattaa syntyä jo pikaisestikin, kommentoi muutamankin maan pääsarjaseuran kanssa neuvotteleva Achten.

Belgialaisella on kesäkuuhun asti sopimusta jäljellä vielä myös Islannin maajoukkueen kanssa. Jatko siellä on epätodennäköistä, mutta jonkun muun maan maajoukkueympyröissä mistä nähtäneen jatkossakin.

Loimu pyrkii solmimaan uuden päävalmentajan sopimuksen pikapuolin, jotta pelaajarintamallakin päästään alustavista keskusteluista varsinaisiin neuvotteluihin. Pelaajistossa tulee tapahtumaan jonkun verran muutoksia, joista ensimmäinen oli seuraikoni Ossi Rumpusen pääsarjauran päättyminen tähän kevääseen (katso video). Varmuudella oranssipaidassa jatkaa jo aiemmin tänä keväänä jatkosopimuksen solminut Väinö Rahko sekä aiemmin vielä ensi kauden kattavan sopimuksen solminut Tomi Saarinen.

ORANSSIA VOIMAA -ENERGIAPÖRSSI JA OTTELUN POSITIIVISIN 2019-2020

19 maaliskuun, 2019

Loimun pääyhteistyökumppani Turku Energia järjestää Loimun pelaajille Oranssia Voimaa -energiakisan. Jokaisessa kotiottelussa jaetaan Loimun pelaajille 1, 2 ja 3 energiapistettä siitä kuka on ollut illan energisin. Kyseessä ei siis ole suinkaan parhaan pelaajaan paklinto, vaan energisimmän. Tällä sivulla tullaan seuraamaan energia-pörssin tilannetta ja runkiosarjan päätteeksi Turku Energia palkitsee voittajan lahjakortilla!

Kauden 2018-2019 energiapörssin voitti keskitorjuja Pablo Guzman.
Kauden 2017-2018 energiapörssin voitti libero Ville Sihvonen.

Energiapörssi:

Tamir Hershko 19
Blake Leeson 12
Avery Aylsworth 12
Tomi Saarinen 10
Windson Ferreira 10
Eetu Mäki 8
Väinö Rahko 8
Joel Laakso 8
Trent O’Dea 6
Kasimir Vuorinen 3

OTTELUN POSITIIVIIN PELAAJA 2019-2020:

8.3. Tamir Hershko
7.3. Eetu Mäki
25.2. Kasimir Vuorinen
15.2. Blake Leeson
2.2. Blake Leeson
25.1. Avery Aylsworth
10.1. Eetu Mäki
21.12. Väinö Rahko
15.12. Windson Ferreira
28.11. Aatu Vihola
24.11. Väinö Rahko
31.10. Windson Ferreira
23.10. Väinö Rahko
4.10. Tamir Hershko
28.9. Eetu Mäki

https://www.facebook.com/RaisionLoimu/videos/1720623494615038/

11.3. ETTA JATKAA VÄLIERIIN, LOIMU KESÄLOMALLE

11 maaliskuun, 2019

Loimu oli selkä seinää vasten neljännessä puolivälieräottelussa Ettaa vastaan. Ottelun avauserä antoi lupauksia ratkaisun siirtymisestä viidenteen otteluun Ouluun, mutta lopulta ottelusarjaan hienoisena ennakkosuosikkina lähtenyt Etta veti pidemmän korren neljännessäkin ottelussa luvuin 1-3 (25-18, 19-25, 17-25, 14-25). Etta jatkaa näin ollen välieriin, kun taas Loimu suuntaa kesälaitumien kautta valmistautumaan jo seuraavan kauden alkuun.

Ottelun avauserän Loimu oli alusta asti lievää Loimun hallintaa. Kotijoukkueen pelin perustana toimi edellisiltaan verrattuna selvästi parempi vastaanotto. Kerttulan lehtereille saapunut äänekäs kotiyleisö pidätti hetken hengitystään Loimun johtaessa luvuin 19-13, sillä edellisenä iltana vastaava johtoasema kääntyi pikaisesti tappioksi. Tällä kertaa Loimun ote piti loppuun asti Ossi Rumpusen hyökätessä erän viimeisen pisteen.

Ottelun edetessä Loimun vastaanotto alkoi herpaantua ja Etta napsi etumatkaa pisteen ja erän kerrallaan. Ettan torjunta- ja puolustuspelaaminen oli jälleen piirun jos toisenkin Loimua edellä eikä Ettan kenttään tuntunut välillä jäävän mikään. Kaudelle kuvaavasti kaikki Loimun pelaajat pääsivät näyttämään kyntensä myös kauden viimeiseksi jääneessä ottelussa.

  • Etta ansaitsi sarjan voiton. Tämän päivän pelissä en voi syyttää pelaajiani. He antoivat kaikkensa ja yrittivät loppuun asti. Minusta hävisimme tämän sarjan Oulun toisessa ottelussa. He olivat silloin epävarmoja, mutta nousivat voittoon ja saivat paljon positiivista energiaa. Meillä oli läpi kauden loukkaantumisia ja siirtoja ja se kaatoi meidät lopulta, kommentoi Loimun Christophe Achten vähän kauden päättymisen jälkeen.
  • Haluan kiittää Loimua. Sarja oli tiukka ja reilu. Pidän tästä urheiluhengestä. Loimu pelasi hyvin ja pisti meidät ahtaalle. Meidän torjunta- puolustus jauhaa aika hienosti ja sitten kun me pystytään hyökkäämään tuollaisilla tehoilla, niin Loimu oli ahtaalla, kehui välieräpaikasta silmin nähden helpottunut Olli Kuoksa ennen kovasti lyhentyneelle kotimatkalle lähtemistä.

Ottelun herra ja hidalgo oli illan komeimman pistesaaliinkin kerännyt Jokela, jolle kirjattiin hurjat 30 pistettä tehoin +27. Ettan muista pelaajista Antti Ronkainen teki 17 ja Eetu Pennanen 12 pistettä. Loimun puolelta yleispelaajat Ossi Rumpunen ja Viktor Lindberg tekivät 14 pistettä mieheen ja hakkuri Bomba Marquez 12.

  • Kaksi rotaatiota koko sarjassa missä hävittiin paljon. Näissä kahdessa kotipelissä olisi pitänyt pystyä paremmin rikkomaan Ettan vastaanotto. Ettalta löytyi enemmän laitureita paikkaamaan toisiaan ja jokaisella oli vuorollaan hyvä peli, päätti Loimun kapteeni Ossi Rumpunen.

Katso myös: TilastotValokuvat

Ottelun jälkeisessä mediatilaisuudessa ottelua ruotivat pelaajista Eetu Pennanen ja Ossi Rumpunen sekä päävalmentajat Olli Kuoksa ja Christophe Achten:

 

10.3. ETTA PISTI LOIMUN SELKÄ SEINÄÄ VASTEN

10 maaliskuun, 2019

Loimu ja Etta lähtivät sunnuntaina puolivälierien kolmanteen osaotteluun 1-1 tasatilanteesta. Loimu aloitti ottelun vahvasti hyvässä pudotuspelihurmoksessa olleen kotiyleisön johdolla. Oranssipaidat johtivat jo 19-13, mutta sitten tapahtui jotain mikä muutti pelin kulun kertaheitolla. Etta nousi Eetu Pennasen syöttövuorolla rinnalle ja ohi. Loimun vastaanotto oli vaikeuksissa, jotka jatkuivat avauserään lopusta ottelun loppuun asti. Ensimmäisen erän loppu ja toisen erän alku menivät Ettalle murskaavin 2-17 lukemin, kun vieraiden vire repäisi toisenkin erän jo tilanteeseen 1-5. Toinen erä jatkui loppuun asti Ettan vahvan torjunta- ja puolustuspelaamisen turvin vieraiden määrätessä pelin kulun. Pitkälle erätauolle siirryttiin vieraiden johtaessa 0-2.

Kolmannen erän alkukaan ei luvannut vielä hyvää Loimulle, kun Etta karkasi siinäkin jo 1-7 johtoon ennen kun isännät alkoivat hiljalleen heräilemään. Loimu nousi tasoihin tilanteessa 11-11, kun vaihdosta kentälle päässyt hakkuri Oskari Keskinen ja Tuomas Koppanen torjuivat Eetu Pennasen hyökkäyksen. Erän ratkaisutorjunnat nähtiin hetkeä myöhemmin, kun Koppanen torjui ensin Pennasen ja heti perään Antti Ronkaisen. Erän viimeisen niitin iski Keskinen ässäsyötön muodossa.

Loimun ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, kun neljäs erä lähti jälleen heti alusta kallistumaan vierasjoukkueelle. Loimu yritti neljännen erän lopussa hakea rytmimuutosta tuplavaihdollakin, mutta mikään ei sunnuntaina auttanut ja Etta torjui, puolusti ja hyökkäsi Loimun kumoon luvuin 1-3 (20-25, 18-25, 25-23, 18-25).

  • Tänään oli vaikeaa. 19-13 tilanteessa avauserässä valot sammuivat. Meillä oli vaikeuksia päästä henkisesti siitä yli, kun erittäin hyvän alun jälkeen tuli vaikeuksia. Olen tyytyväinen että joukkue pystyi tulemaan takaisin ja ottamaan kolmannen erän. Meillä oli vaikeuksia ja Etta paransi läpi ottelun. Meidän pelaajat haluavat matkustaa pohjoiseen vielä. Meidän pitää voittaa huomenna täällä meidän kotisalissa, mikään ei ole muuttunut, käänsi Loimun päävalmentaja Christophe Achten katsettaan jo maanantain suuntaan.

Ottelun paras pistemies oli Antti Ronkainen, joka teki 21 pistettä. Ettan hakkuri Joonas Jokela teki yhden pisteen vähemmän. Vieraiden parhaan palkittiin kuitenkin puolivälierien parhaan ottelunsa pelannut Eetu Pennanen, joka teki 17 pistettä ja vastaanotti 68%:n tarkkuudella. Loimun paras pistemies oli Viktor Lindberg, joka teki 17 pistettä. Tuomas Koppasen 9 pistettä ilman virheitä oli Lindbergin ohella isäntien harvoja ilonaiheita kolmannessa ottelussa.

  • Jos meinaa keväisin mennä pitkälle, niin käyrän pitää olla nouseva koko ajan. Me tehtiin tänään 20 hyökkäyspistettä tänään enemmän kuin Loimu. Meidän hyökkäysteho taisi olla sama kuin Loimun tappoprosentti. Pennasen Eetu nosti tason kahdesta edellisestä ottelusta aika huimasti. Ja samoin myös Joonas Jokela, mutta molemmat pystyvät parantamaan vielä, kommentoi Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa ottelun päätyttyä.

Puolivälierin neljäs kohtaaminen isketään maanantaina Raisiossa. Loimun on pakko voittaa tuo ottelu, jolloin ratkaisu siirtyy viidenteen otteluun Ouluun. Maanantain ottelun voittamalla Etta varmistaisi paikkansa välieriin.

Katso myös: TilastotValokuvat

Ottelun jälkeisessä mediatilaisuudessa päävalmentajien kommentit:

 

loimu_tunnus_oranssi

Raision Loimu ry
c/o Rabbit Visuals Oy
Itäinen Rantakatu 64b
20810 Turku

+358 (0) 44 043 2116
info(at)raisionloimu.fi

Vieritä ylös