25.2. Ailahteleva kärkikahina kääntyi Akaa-Volleylle

25 helmikuun, 2023

Lentopallon Mestaruusliigan odotettu kärkikahina Loimun ja Akaa-Volleyn välillä tarjosi ajoittain hyvää lentopalloviihdettä runsaslukuiselle ja äänekkäälle yleisölle, mutta ajoittain taas virheet näyttelivät isoa osaa. Syöttö ja vastaanotto määrittelivät tässäkin ottelussa tahtipuikon heiluttajan ja se joukkue vei ottelua kummalla nämä osa-alueet toimivat. Ailahdellen edenneen ottelun kulminaatiopisteeksi muodostui Loimun voittama kolmas erä. Isäntien suht selvänumeroisesta erävoitosta huolimatta Akaa-Volley sai erän lopussa pelin juonesta kiinni ja vei kaksi seuraavaa erää nimiinsä. Sarjapisteet jaettiin, kun loppulukemiksi kirjattiin 2-3 (23-25, 25-18, 25-21, 13-25, 9-15).

• Syöttö- ja vastaanottopelaaminen ratkaisi paljon tässä pelissä. Me onnistuttiin niissä alussa ja vietiin peliä. Siinä kohtaa kun johdettiin kolmatta erää reilusti päästettiin kaveri mukaan. Sitten meillä syöttö vähän helpottui ja vastaanotto heikkeni, summasi Eemeli Kouki pelin jälkeen.

Ottelun alku oli Loimulta hyvää pelaamista, mutta avauserä kääntyi kalkkiviivoilla vieraiden eduksi. Toisessa erässä ote piti loppuun asti, joten pitkälle erätauolla siirryttiin tasalukemissa. Kolmannessa erässä Loimun syöttö hajotti Akaa-Volleyn vastaanottoa ja erä eteni selvin numeroin, kunnes erän loppupuolella Akaa-Volley sai juonesta kiinni ja peliään vastaanotosta alkaen parempaan kuosiin. Tästä muodostui ottelun ratkaisutekijä, sillä samalla kun Akaa-Volley sai syöttö-vastaanottonsa toimimaan, alkoi vastaavat osa-alueet horjua Loimulla. Neljäs erä meni Loimulta aikalailla ohi ja 15% vastaanotto kuvastaa hyvin koko suoritusta. Viidennessä erässä Loimun voiton mahdollisuudet kariutuivat syöttövirheisiin, joita tuli lyhyeen erään peräti neljä.

• Viimeisessä erässä meidän syöttöpeli oli luokatonta. Kun kaverin vastaanotto on 100, ei tarvitse ihmetellä tulosta. Vaikeissa ja tärkeissä paikoissa epäonnistuttiin vastaanotossa, harmitteli Loimun päävalmentaja Mika Rantanen.

Ottelun paras pistemies oli jälleen hyvin entisessä kotisalissaan pelannut hakkuri Ali Fazli, jolle kirjattiin 28 pistettä. Akaa-Volleyn toiseksi isoimman lukeman kirjautti Greg Petty 16 pisteellään. Loimun puolelta hakkuri Joonas Jokela teki 24 pistettä ja hänen kanssaan kaksinumeroisiin lukemiin pääsivät Väinö Rahko, Eemeli Kouki ja Joaquin Layus. Ottelun Pro-libero oli Akaa-Volleyn Elijah Risso ja parhaiksi pelaajiksi otteluisäntä Turun Osuuskauppa valitsi vierailta Ali Fazlin ja isänniltä Eemeli Koukin.

KATSO MYÖS: TilastotValokuvatRuudun matsikooste

23.2. Pudotuspelien lähtökohdat ratkaistaan nyt – Akaa-Volley saapuu lauantaina Raisioon

23 helmikuun, 2023

Lentopallon Mestaruusliigaa on joukkueesta riippuen jäljellä viisi tai kuusi ottelua, eli pudotuspelien ja puolivälierien asetelmia ratkaistaan viimeistään nyt käsillä olevissa otteluissa. Puolivälieräparit valikoituvat lentopallossa perinteiseen tapaan, eli runkosarjan voittaja kohtaa kahdeksannen, kakkonen seitsemännen ja niin edelleen.

Raision Loimu on tällä hetkellä sarjataulukossa kolmantena, eli kiinni puolivälierien kotiedussa. Raisiolaisten yläpuolella toisena on lauantaina Kerttulan liikuntahalliin saapuva Akaa-Volley, jolla on kuuden pisteen, eli kahden täyden pisteen voiton, kaula Loimuun. Loimun alapuolella neljäntenä on Karelian Hurmos, joka on Loimun perässä yhden pelatun pelin ja seitsemän pisteen verran. Hurmoksen alapuolella ovat 1-2 pisteen päässä iskuetäisyydellä vielä Savo Volley, Hurrikaani ja Tiikerit, joten runkosarjan päätöskierrokset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia ja panokset kovia.

Olli Kunnarin valmentama Akaa-Volley kävi keskiviikkona hakemassa tärkeät täydet sarjapisteet Kokkolasta. Kunnari lepuutti ottelussa ykkösnyrkistään yleispelaaja Greg Pettyä sekä ottelun viimeisiä ratkaisupalloja lukuun ottamatta hakkuri Ali Fazlia. Todennäköisesti tämä toimi tehtiin sekä lauantain Raision vierailua että tulevia pudotuspelejä ajatellen.

Loimu on saanut valmistautua viime viikonlopun tuplapelien jälkeen tulevaan tärkeään otteluun ehjällä harjoitusviikolla. Valmennuskaksikko Rantanen-Raatikainen saa lähes koko rosterin käyttöönsä, kun riveistä puuttuvat vain jo pidempään armeijavelvollisuuksien vuoksi poissa ollut Aatu Vihola sekä farmijoukkueen riveissä pudotuspelejä jo pelaava Eetu Kulmala.

Otteluisäntänä toimii Turun Osuuskauppa, jonka vihreällä S-etukortilla pääsee ilmaiseksi huippuotteluun sisään. Ottelu alkaa Kerttulan liikuntahallissa osoitteessa Kisakatu 4 Raisio lauantaina 25. helmikuuta kello 17:00.

18.2. Sarjakärki VaLePa piti pisteet Sastamalassa

19 helmikuun, 2023

Tuplaviikonlopun lauantain ottelu oli merkitty Loimulle Sastamalaan, jossa vastaan asettui tuore Suomen Cupin mestari, mutta kahdesti Mestaruusliigassa 3-0 tappiolla sen jälkeen ärsytetty VaLePa. VaLePa oli saanut pienen valmistautumisjakson kautta rivinsä koottua ja pisteet pysyivät Sastamalassa 3-1 (25-23,- 25-11, 24-26, 25-23 ) lukemin.

Loimun kokoonpano muuttui perjantaista sen verran, että Väinö Rahko otti Sebastian Pozo Hernandezin paikan ja Joonas Jokela Aapeli Koukin. Ottelun avauserä eteni tasaisesti aivan loppuhetkille asti, jolloin Loimun johtaessa 21-23 kokenut Mikko Esko otti komennon käsiinsä ja peippasi isännät peliin mukaan. Sen jälkeen virolaisvahvistus Karli Allik syötti ässällä tilanteen tasoihin ja seuraavan pallon ihmeellisten pomppujen jälkeinen ns. free ball tipahti keskelle Loimun puolustusryhmitystä. Tämän jälkeen Loimusta ei ollut enää ennakkosuosikin pysäyttäjäksi ja samaan hämmennykseen meni myös ottelun toinen erä tylyin lukemin. Jotkut tv-studioiden asiantuntijat ovat sanoneet jääkiekon olevan momentum game, mutta lauantai ilta osoitti myös lentopallon olevan sitä. Kun momentum lipsahti parin pallon ajaksi isännille, meni vierailta ohi yht’äkkiä seuraavakin erä. Loimu haki muutosta pelin kulkuun pelaajavaihdoksilla, mutta sen enempää yleispelaajan, liberon kuin passari-hakkuri kombonkaan vaihto ei tuonut muutosta pelin kulkuun.

Pitkällä erätauolla Loimu sai rivinsä koottua ja kolmas erä olikin alusta loppuun tasainen ja Loimu pääsi lopulta juhlimaan erän voittoa. Myös neljäs erä oli tasainen, mutta VaLePa onnistui lopulta puristamaan voiton itselleen ja palaamaan muutaman tappiollisen ottelun jälkeen voittojen tielle Loimun kustannuksella. Loimulle ottelun positiivisinta antia oli se, että oranssi-mustat osoittivat jälleen myös ylivoimaisen mestarisuosikin olevan horjutettavissa kevään tulevia puduotuspeliotteluita ajatellen.

Ottelun paras pistemies oli Loimun hakkuri Joonas Jokela 28 pisteellään. VaLePasta Upi Sivula tehtaili 24 ja ruotsalaiskeskari Jacob Ekman 16 pistettä. Loimusta toiseksi parhaan pistesaaliin keräsi Väinö Rahko 12 pisteellään. Joukkueena Loimu jäi jokaisella tilastoinnin osa-alueella VaLePaa perässä.

Loimun seuraava koitos on pudotuspeliasetelmien kannalta äärimmäisen tärkeä, kun sarjassa toisena oleva Akaa-Volley saapuu lauantaina 25. päivä helmikuuta haastamaan sarjataulukossa pykälän alempana olevan Loimun.

KATSO MYÖS: Tilastot

17.2. Hakkuri Aapeli Kouki johdatti Loimun voittoon PerPosta

17 helmikuun, 2023

Koukin veljeskolmikon nuorin ja vanhin pääsivät ensimmäistä kertaa pelaamaan samaan aikaan kuusikossa Mestaruusliigaa, kun Loimu kohtasi Perungan Pojat perjantaina Kerttulassa. Loimu pelasi Aapeli Koukin hakkuroinnin johdattamana ehjän joukkuepelin ja piti tyylipuhtaasti kaikki sarjapisteet Raisiossa luvuin 3-0 (25-16, 25-18, 25-22). Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen Raisiossa on Loimun tämän kauden heikoin yleisönoteeraus, kun yleisöluku jäi alle kolmensadan. Tällä kertaa ottelu herätti laajasti kiinnostusta ja oranssi-mustien kotivoittoa juhlisti äänekkäästi kannustaen tuplasti enemmän väkeä kuin ensimmäisellä kerralla.

• Ei saatu tänään helpolla pisteitä. Jouduttiin tekemää töitä pisteiden eteen. Saatiin puolustuksia ja torjuntoja ja tehtiin pelistä sen näköinen kun haluttiin ja osataan, totesi Loimun päävalmentaja Mika Rantanen.

PerPon Lounais-Suomen viikonlopun matkustajamäärä karsiutui joukkueen harmiksi yhdellä, kun joukkueen toinen passari, ja joukkueen kapteeni, Lasse Jäntti joutui jäämään kotikulmille sairastumisen vuoksi. Matkustajamäärän lisäksi pelaajamäärä karsiutui entisestään jo ottelun ensimmäisten pallojen aikana, kun yleispelaaja Ville Järnvall ontui kentältä pois. Kotijoukkueen vahva vire laajalla rintamalla yhdistettynä vierasjoukkueen pieniin haasteisiin johti melko selvään käsikirjoitukseen. Vaikka PerPo pystyi ajoittain haastamaan Loimua, ei ottelun voitosta syntynyt kovin konkreettista taistelua.

• Itselle ensimmäinen peli, jonka aloitin. Ihan hyvä fiilis, vaikka ei ollut paras oma pelini. Alku vähän jännitti, mutta kyllä yllättävän nopeasti pääsi kiinni peliin, totesi passari Ari-Matti Puhakka.

Ottelun paras pistemies oli Aapeli Kouki, joka teki 15 pistettä tehoin +11. Kauden ensimmäisen kokonaisen pelinsä pelanneen hakkurin hyökkäysteho oli hienosti 61%.

• Tuntui tosi hyvältä ja ehkä vähän helpommalta, kun pääsi aloittamaan ja on alkulämmöt alla. Pääsee heti peliin kiinni, kun jos tulee penkiltä vähän epätoivoiseen paikkaan. Silloin on vaikeampi suoriutua hyvin, kommentoi Kouki tyytyväisen oloisena.

Keskipelaaja Joaquin Layus säesti 12 pisteellä ilman virhemerkintöjä. Eemeli Kouki ja Eetu Mäki päätyivät kumpainenkin 8 pisteeseen. Vierasjoukkueesta hakkuri Fredric Gustavsson teki 12 pistettä, mutta jäi harvinaisesti vain yhden pisteen plussan puolelle tehoissa. Yleispelaaja Alvi Shurdhi ja keskipelaajan roolistaan huolimatta välillä laidastakin hyökännyt pomppukone Daniel Wetter tehtailivat kumpikin yhden pisteen ruotsalaishakkuria vähemmän.

Otteluisäntä Ekopartnerit jakoivat ennen ottelun alkua kierotaloutta edistäneille kierrättäjille vapaalippuja otteluun ja pelin jälkeen he jakoivat parhaan pelaajan palkinnot Aapeli Koukille ja Daniel Wetterille. Ottelun ProLibero oli Loimun Esko Vuorinen.

Loimun seuraava ottelu isketään heti lauantaina Sastamalassa VaLePan vieraana. Kotikentällä Loimu kohtaa ensi viikon lauantaina Akaa-Volleyn, eli jaossa on äärimmäisen tärkeät sarjapisteet sarjan kakkossijaa ajatellen.

15.2. Kiertotalous tarjoaa jälleen sisäänpääsyn liigapeliin Raisiossa

15 helmikuun, 2023

Loppusuoralle kaartuvan lentopallon Mestaruusliigan runkosarja kolmanneksi viimeinen Loimun kotiottelu isketään Kerttulan liikuntahallissa Raisiossa perjantaina 17. helmikuuta kello 18.30 alkaen. Vastustajaksi Loimulle saapuu Perungan Pojat Rovaniemeltä. Loimu taistelee runkosarjan kalkkiviivoilla vielä sijoista 2-6. Kotietuun tällä hetkellä kolmantena olevalla Loimulla on hyvät mahdollisuudet, mikäli pisteitä ei lähde esimerkiksi PerPo matkaan perjantaina. Rovaniemeläiset käyvät taistelua sarjataulukon toisessa päässä. Tällä hetkellä heidän sijoituksensa on 8., eli viimeinen pudotuspeleihin pääsevä joukkue, mutta TUTO Volley hengittää niskassa vain yhden pisteen päässä ja yhden ottelun vähemmän pelanneena. Ducks on niin ikään pisteenpäässä, mutta heillä on pelejä yksi PerPoa ja kaksi TUTO Volleyta enemmän pelattuna.

PerPon syömähammas numero yksi on ruotsalaishakkuri Fredric Gustavsson, joka on takonut kaudella hurjia pistemääriä. Yksinään hän ei toki vastuuta kanna, sillä vähän aikaa sitten hänen poissa ollessa keskipelaaja Daniel Wetter hyppäsi menestyksekkäästi hakkurin saappaisiin tehden TUTO Volleyta vastaan neljään erään 37 pistettä. Loimun joukkueesta kaikki pelaajat ovat kunnossa ja valmennuskaksikolla on kaikki kortit käsissään tärkeään viikonloppuun, jonka aikana Loimu kohtaa heti lauantaina VaLePan vieraissa.

Perjantain PerPo-ottelun isäntä Ekopartnerit tuo Kerttulan liikuntahallin pihalle kierrätyskontin, johon elektroniikkaromua, eli niin sanottuna SER-jätettä, tai akkuja toimittavat saavat vapaalipun illan otteluun. Lisäksi hallin aulassa on Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoita tekemässä yleisötutkimusta, johon vastanneet saavat suun makeaksi otteluun Royal-suklaan muodossa.

Turun Sanomien käynnistämän ja ylläpitämän ottelutapahtumien melutasokirjoittelun johdosta Loimun yhteistyökumppani Topsafe tarjoaa perjantaina hallin aulassa korvatulppia niitä tarvitseville. Lisäksi ottelussa suoritetaan myös desibelimittauksia mahdollisten muutostarpeiden selvittämiseksi.

• Asiakaspalautteet on meille tärkeitä, jos niitä tulee yksittäisiä enemmän. Perjantaina suoritettava yleisötutkimus tosin on sovittu ja valmisteltu jo ennen tätä ”kohua”. Mutta toki tämäkin asia otetaan vakavasti ja tutkitaan perjantaina faktat ennen yleisön tuloa sekä ottelun aikana ja tehdään sitten tarvittaessa muutoksia. Tärkeintä on että tunnelma on jatkossakin hyvä ja yleisö viihtyy ja palaa Kerttulaan kerta toisensa jälkeen, kommentoi Loimun toiminnanjohtaja Jani Nieminen.