UUTISET

15.5. Muistokirjoitus: Yksitoista vuotta presidenttipeliä

Perjantaina 12.5.2017 juuri käynnistyneelle Loimu-risteilylle saapuli suru-uutinen, kun tieto Presidentti Mauno Koiviston poisnukkumisesta tavoitti kauden päätökselle lähteneen lentisporukan. Koivistolla oli läheinen suhde Loimuun, jonka vuoksi risteilylläkin pidettiin hiljainen hetki ison lentopallopersoonan poismenon johdosta. Tässä alla Loimun / Altti Koiviston muistokirjoitus ”Manusta” ja muutamia videoita Presidentistä rakkaan harrastuksensa parissa:

Manu, Kultaranta ja lentopallo – katso video

Lentopallo on Presidentti Mauno Koiviston laji – katso video

 

Presidentti Mauno Koiviston muistoa kunnoittaen:

Loimun veteraanilentopalloilijat tutustuivat vuosien 1983 ja 1993 välillä presidentti Mauno Koivistoon jokakesäisissä Kultarannan lentopallo-otteluissa. Lentopallon pelaaminen alkoi Kultarannassa yleensä heti, kun presidentti saapui sinne kesäkuun puolivälissä ja pelaamista jatkettiin elokuun puoliväliin saakka. Normaali tahti oli yksi peli-ilta viikossa, joskus kaksikin. Mikäli Kultarannassa ei voitu sateen vuoksi pelata, pelipaikkana oli Kerttulan liikuntahalli.

Loimulla oli siihen aikaan paljon veteraanilentopalloilijoita ja pelaajia tarvittiinkin, koska Kultarannassa pelattiin kahdella kentällä. Presidentti oli koonnut yhden joukkueen ja loimulaisia oli kolme joukkueellista. Joukkueiden kokoaminen ei kuitenkaan ollut vaikeaa, koska Kultarannan peleihin oli aina tunkua. Esimerkiksi Loimun yhteistyökumppaneille mahdollisuus päästä pelaamaan presidentin kanssa oli luonnollisesti tärkeää. Muut menot saivat väistyä silloin, kun Kultarannassa oli lentopalloa. Ottelut pelattiin tosissaan ja pisteistä riideltiin kuten puulaakipeleissä.

Loimulaiset tutustuivat presidentti Koivistoon myös pelikentän ulkopuolella. Se tapahtui ottelujen jälkeen Kultarannan saunan lauteilla ja saunan jälkeen tarjotun pienen iltapalan yhteydessä.

Kesän ehdoton kohokohta oli lentopallokauden päättäjäisjuhla. Kauden päättäjäisiä pidettiin Kultarannassa, Raision kaupungintalon saunatiloissa, Krookilan kotiseutukeskuksessa tai Huhkon kartanossa. Pelaajilta kerättiin osanottomaksu presidentin lahjaa varten, joka annettiin hänelle päättäjäisjuhlassa.

Presidentti Koivistoa on kuvattu yleisesti juroksi, jopa ihmisaraksi. Loimulaiset oppivat kuitenkin tuntemaan aivan toisenlaisen Koiviston. Hän oli loistava seuramies ja erinomainen isäntä, joka osasi pitää keskustelua yllä ja pystyi laskemaan leikkiä asiasta kuin asiasta. Kultarannan henkilökunnan mukaan presidentti vapautui loimulaisten seurassa. Lentopallon pelaaminen oli presidentin kesässä ainoa tilaisuus, jossa ei tarvinnut noudattaa protokollaa.

Krookilan kotiseutukeskuksessa pidetyssä päättäjäisjuhlassa presidentti Koivisto viihtyi mainiosti ja siirsi lähtöään pariin otteeseen. Illan kohokohta oli, kun presidentti lauloi komealla äänellään Partisaanivalssin Matti Lepänhaaran säestäessä. Kaikki kuuntelivat hiiren hiljaa aivan sen näköisinä, että tästä voi kertoa vielä vaikka lastenlapsille. Koivisto kutsui Loimun veteraaneja myös Itsenäisyyspäivän juhliin.

Presidentti Mauno Koiviston yhteydet Raision Loimuun eivät rajoittuneet Kultarannan kesäisiin lentopallo-otteluihin, vaan hän kävi seuraamassa Loimun edustusjoukkueen pelejä säännöllisesti Helsingissä ja tilaisuuden tullen myös Turussa ja Raisiossa. Keväällä 1990 voitetun Suomen mestaruuden jälkeen Loimu sai Mauno Koivistolta onnittelusähkeen, jossa luki presidentille ominaisella tavalla `Katos vaa poikii!´

Altti Koivisto & Raision Loimu ry

 

Loimulaisia Kultarannassa kolmen presidenttiparin vieraana:

Loimu_logo_vaaka_PMS144

Raision Loimu ry
Keonkatu 5, 21200 Raisio

+358 (0) 44 043 2116
info(at)raisionloimu.fi