Siirry sisältöön

UUTISET

21.9. Christophe Achten: On tositoimien aika

Miesten lentopallon mestaruusliiga pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna. Loimu lähtee tulevaan kauteen belgialaiskomennossa. Uusi päävalmentaja Christophe Achten odottaa tulevaa tulikoettaan luottavaisena.

– Harjoituskauden työ alkaa olla paketissa. On tositoimien aika. Pojat odottavat tulevaa jo innokkaasti. Myös omat odotukseni liigakauden starttiin ovat luottavaiset.

Kesällä tapahtuneen työn ulosmittaus on alkamassa. Kysyttäessä harjoituskauden annista päävalmentajan asettama viisari värähtää vahvasti positiivisuuden puolelle.

– Kesä on ollut kokonaisuutena onnistunut. Työtä on tehty määrätietoisesti. Suomalaispelaajamme ovat olleet koko ajan hyvässä vireessä. On ollut ilo seurata heidän tekemisiään. Myöhemmin mukaan tulleiden ulkomaalaispelaajiemme kohdalla on ollut haastavampaa, mutta tämän hetken tilanne lupaa jo selvästi parempaa. Uskon, että joukkueemme on valmis tulevaan haasteeseen.

Edelliskauteen verrattuna oranssimustat ovat kokeneet isoja muutoksia. Achten analysoi käynnissä olevaa prosessia taisteluna aikaa vastaan.

– Joukkueessamme on paljon uutta. Olen uusi valmentaja, ja useilla pelipaikoilla on uusia pelaajia. Keskinäisen kemian rakentaminen ja pelin vieminen rutiinitasolle ottaa väistämättä oman aikansa. Jokainen yhdessä viettämämme aika – harjoitus ja ottelu – vie meitä oikeaan suuntaan. Se, saammeko kokonaispakettia riittävän valmiiksi, puntaroidaan lopullisesti kauden aikana.

Loimu lähtee taistoon kolmen ulkomaalaisvahvistuksen voimin. Tärkeille pelipaikoille värvätyllä kolmikolla on ollut omat kiirastulensa.

– Trent O’Dea oli kesän Australian maajoukkueen matkassa. Kesälomaa jäi vain pari viikkoa. Pitkän rupeaman rasitukset ovat luonnollisesti näkyneet. Scott Fifer on kohdannut erilaisen harjoitustodellisuuden, mutta hänen asenteensa on ollut hyvä. Gino Naarden on kuntoutunut alkuvuodesta tapahtuneesta loukkaantumisestaan ja saanut kurottua kiinni siitä aiheutunutta fyysistä takamatkaa, Achten pohtii.

Kesäharjoittelun painopiste on ollut fysiikassa. Pitkän kauden kunniallinen läpivienti edellyttää vahvaa kollektiivista voimaa, jonka perusta luodaan ennen varsinaisten tositoimien alkua.

– Kuten urheilussa yleensä, myös lentopallossa fyysinen harjoittelu on erittäin tärkeä osa-alue. Kroppa on lentopalloilijan työväline. Sitä on kehitettävä ja vaalittava koko ajan. On tehtävä määrätietoista työtä ja valittava oikeita polkuja. Mitään ei saa ilmaiseksi. Hiki on hinta, joka on maksettava.

Achten kuvailee lentopalloa lajina, jossa monipuolisuus on isossa roolissa. Menestyvän pelaajan on kyettävä vastaamaan pelin lainalaisuuksiin. Hyvä fyysinen valmius on välttämätöntä.

– Lentopallo on eräs monipuolisimpia pallopelejä. Siinä on paljon toistoja, ja pelaajien kroppa on kovalla koetuksella. Hyvin treenattu pelaaja kestää pitkien pallorallien rasitukset. Mikäli haluat menestyä, sinun on oltava fyysisesti valmiina. Pelin vaativuus ei tarjoa terveitä oikoteitä.

Loimun harjoittelussa on pyritty huomioimaan pelaajien todelliset tarpeet ja pelipaikkojen erityisvaatimukset. Se, mikä on toiselle välttämätöntä, on toiselle toisarvoisempaa.

– Olemme ottaneet harjoittelussa huomioon pelaajien pelipaikkojen mukaiset tarpeet. Esimerkiksi takakentällä pelaavan liberon on treenattava tiettyjä juttuja eri tavalla kuin sentterin, jolle kertyy ottelun aikana paljon hyppyjä. Rasitus kohdistuu eri lihasryhmiin eri tavoin.

Pallopelien väliset raja-aidat ovat madaltumassa. Yhä useampi laji on ottanut kosketuspintaa oman mukavuusalueensa ulkopuolelta. Uusien ideoiden sisäistäminen on vahvassa nosteessa.

– Tervehdin ilolla käynnissä olevaa trendiä. Uusien ideoiden ja toimintamallien hakeminen oman lajin ulkopuolelta on ehdottomasti positiivinen asia. Se avaa mielenkiintoisia ovia harjoitteluun ja urheilijan tietotaidon ulosmittaamiseen. On hyvä tulla ulos kuoresta ja tutkia ulkopuolisen maailman mahdollisuuksia.

– Täällä Suomessa haluaisin ehdottomasti perehtyä paremmin jääkiekon fyysiseen harjoitteluun. Se on teillä on iso laji, ja kansainvälinen menestyksenne kertoo siitä, että asioita on tehty oikein. Ikuisena oppijana haluaisin nähdä, miten tuon verhon takana on. Uskon, että sieltä löytyisi ammennettavaa myös lentopallon kehittämiseen, Achten visioi.

Loimu avaa liigakautensa ensi sunnuntain kotiottelulla kuopiolaista LEKA Volleyta vastaan. Tuleviin vastustajiinsa totutteleva Loimu-luotsi on ehtinyt vakoilla tulevan vastustajansa tekemisiä videoiden avulla.

– Olen katsonut nauhalta kaksi LEKA Volleyn ottelua. Joukkue on pysynyt käytännössä samana kuin edellisellä kaudella. Se kielii siitä, että pelaajat tuntevat hyvin toisensa. Heidän joukkuepelissään on jatkuvuutta, joka on pitkässä juoksussa selkeä etu. HaHaaste tulee olemaan varmasti kova, mutta tarkoituksemme on avata kausi voitolla.

Juha Palosaari

loimu_tunnus_oranssi

Raision Loimu ry
c/o RajuLive Oy
Hiidenkatu 7 G
20360 Turku

+358 (0) 44 043 2116
info(at)raisionloimu.fi

Vieritä ylös