24.2. Ducksille avausvoitto Loimusta

Sunnuntai oli suomalaisittain synkkä urheilupäivä, kun hiihdon MM-kisoista ja koripallon MM-karsinnasta jäi toivotut tulokset saavuttamatta. Raisiolaisittain päivä synkkeni vielä illan synkentyessä, kun Vantaa Ducks haki kauden avausvoittonsa Loimusta Kerttulan liikuntahallista. Kauden aiemmista kolmesta ottelusta Ducks ei ollut saanut erävoittoja Loimulta, mutta nyt niitä tuli kolme kappaletta ja samalla täydet kolme sarjapistettä, kun ottelun loppunumeroiksi kirjattiin 1-3 (25-13, 16-25, 18-25, 25-27) vierasvoitto.

Otteluun lähdettäessä Loimulla oli vielä tähtäimessä runkosarjan neljäs sija ja puolivälierien kotietu. Loimu lähti avauserään kokeiluseitsikolla, jossa Bomba oli siirretty keskelle, Ossi Rumpunen hakkuriksi ja Tuomas Koppanen oli vaihtopenkin puolella. Ainoaksi liberokseen Loimu kirjautti pöytäkirjaan toisessa liigapelissä mukana olleen Aatu Kulmalan. Syyskauden ykkösliberona häärineen Ville Sihvosen jo pitkäksi venyneen sairasloman aikana ykkösliberon paikan napannut Esko Vuorinen poistui pelipaikalta tunti ennen ottelun alkua vatsalaukun tyhjennysoperaation jälkeen. Loimu aloitti ottelun ryminällä ja Viktor Lindbergin ässällä taululle päivitettiin jo 16-7. Erän lopussa Lindberg sai tehdä tilaa yleispelaajan paikalle tulleelle Tuomas Koppaselle. Loimun vastaanottoryhmitys olikin melko yllätyksellinen ja kokematon, kun rivistön muodostivat Kulmala, Koppanen ja Rahko. Erän ratkaisupisteen hyökkäsi laitakomennuksesta nauttinut Koppanen.

• Pelikomennus tuli yllätyksenä Esko Vuorisen sairastumisen myötä. Itselleni ehkä parempikin että tuli myöhään info, niin ei ehtinyt panikoimaan sitä aamutreeneissä. Omasta mielestä ihan kohtuullinen eka peli, mutta aina on totta kai parannettavaa, kommentoi liigadebytantti Kulmala ensimmäisessä ottelun jälkeisessä mediatilaisuudessaan..

Ensimmäisen erän jälkeen Oulusta kantautui uutinen Ettan voitosta ja samalla Loimun unelma kotiedusta haihtui Kerttulan poistoilmaventtiileihin. Tieto Oulun ottelun tuloksesta ei kuitenkaan kulkeutunut Loimun joukkueen korviin, joten näytöstyyliin sujuneen voitokkaan avauserän jälkeisiä tapahtumia ei voi sillä selitellä. Toiseen erään Ducks otti kipeänä pelanneen brassihakkuri Reynaldon vaihtoon ja siirsi Antti Vallinin keskeltä hänen paikalleen. Vallinin paikan taas otti yleispelaaja Juho Kaunisto. Loimun hyvä avauserä oli muisto vain, kun Akseli Lankinen pommitti aloitussyötöillään tulostaululle nopealla tahdilla jo 1-6 lukemat. Loimun Achten oli joutunut käyttämään molemmat aikalisänsä jo tilanteessa 6-15. Erän loppupuolella Koppanen korvasi jälleen yleispelaajana Rahkon. Se ei kuitenkaan piristänyt Loimua, vaan yleispelaajaksi Ducksin puolella vaihdettu ex-maajoukkuelibero Pasi Hyvärinen päätti toisen erän ja pitkälle erätauolle siirryttiin tasatilanteessa.

Kolmas erä oli kahden ensimmäisen tapaan nopeassa tahdissa tilanteessa 7-2 Loimun kotipäädystä aloittaneen joukkueen hyväksi. Näyttikin siltä että salin toinen pääty olisi merkittävästi toista puolta parempi. Ducks ei kuitenkaan vaipunut taikauskoon, vaan nousi Vallinin syötöillä isku etäisyydelle ja pian oltiinkin jo tilanteessa 12-18. Loimu helpotti kolmannessa erässä Ducksin tekemistä viidellä syöttövirheellään. Erän viimeisen pisteen nautiskeli vastapallosta passari Lankinen.

Neljännen erän alku ja Akseli Lankisen syöttövuoro oli jälleen haastava Loimulle, vaikka Achten oli vaihtanut ns. normaalin seitsikon kentälle. 1-6 tappioasema kääntyi kuitenkin kotijoukkueen johtoasemaksi tilanteessa 13-12 ja Iska Tuominen kutsui joukkonsa aikalisän viettoon. Loimu ei siitä kuitenkaan rauhoittunut ja Iska otti aikalisän uudemman kerran tilanteessa 16-12. Tämän jälkeen esiin astui jälleen Lankinen aloitussyöttöineen. Ducks nousi ensin rinnalle ja vielä ohikin. Ducks pääsi jo pisteen päähän ottelupallosta, kun entinen maajoukkuelibero Pasi Hyvärinen väläytti yhden syistä minkä vuoksi hän oli maailman eliittiä pelipaikallaan kymmenkunta vuotta sitten. Loimu ei  kuitenkaan ollut valmis taipumaan ja keskitorjujaksi palannut Tuomas Koppanen käänsi 22-24 tilanteen kotijoukkueen 25-24 eräpalloksi torjumalla Leo Jackin kolme kertaa peräkkäin nelospaikalta. Isäntien puristus ei kuitenkaan riittänyt loppuun asti, vaan Ducks vei neljännen erän jatkopalloilla nimiinsä ja samalla koko ottelun.

• Tulos on pettymys omien fanien ja television edessä. Halusimme tietysti voittaa, mutta uusien kuvioiden kokeilutkin olivat hyödyllisiä pudotuspeleihin valmistautumisessa. Ducks nukkui ekan erän, mutta Lankinen herätti heidät ja muutti ottelun kulun syötöillään toisen erän alussa, kommentoi Loimun päävalmentaja Christophe Achten Loimun viimeisen runkosarjan kotiottelun päätyttyä.

Ottelun paras pistemies oli Ducksin brassiyleispelaaja Leo Jack, joka teki 19 pistettä tehoin +4. Toinen yleispelaaja Kalle Kattelus pääsi hänkin kaksinumeroiseen pistesaaliseen 13 pisteellään. Loimusta Pablo Guzman teki 13, Ossi Rumpunen 12 ja Viktor Lindberg 11 pistettä. Ottelussa sekä yleispelaajana että keskitorjujana pelannut Tuomas Koppanen kirjautti 5 torjuntapistettä ja mukavan 75% hyökkäystehon, joskin passeja hänelle tarjoiltiin vain neljä kappaletta. Libero Aatu Kulmala onnistui Mestaruusliiga-debyytissään hyvin ja antoi hyvät näytöt myös pudotuspelikevättä silmällä pitäen.

Loimu päättää runkosarjan ensi viikonloppuna pohjoisen tuplaotteluilla Lakkapäätä ja Ettaa vastaan. Pudotuspelit alkavat keskiviikkona 6. maaliskuuta ja niiden vastustaja ja pelipäivät selviävät ensi viikon aikana.

Katso myös: TilastotValokuvatEnergiapörssi ja positiivisin pelaaja

Ottelun jälkeisessä mediatilaisuudessa kommentteja antamassa pelaajista Ducks-passari Akseli Lankinen ja Loimu-libero Aatu Kulmala sekä päävalmentajat Ismo Tuominen ja Christophe Achten: