16.10. Loimu käytti etsikkoaikansa, mutta voitto lopulta pitkällä kaavalla VaLePalle

Hallitseva Suomen mestari ja Mestareiden liigassa juuri hienosti jatkoon itsensä pelannut VaLePa koki ensimmäisen pistemenetyksen kotoisessa Mestaruusliigassa lauantaina Raisiossa, kun Loimu nousi pitkän erätauon tappioasemasta taistelemaan ottelun voitosta. Viidennessä erässä VaLePan rutiini oli kuitenkin jälleen valttia ja voitto lähti vieraiden matkaan Loimun sortuessa ratkaiseviin virheisiin. Ottelun loppunumeroina screenillä loisti taistelun tauottua 2-3 (19-25, 16-25, 25-23, 25-17, 11-15).

Molemmilla joukkueilla oli haasteensa otteluun valmistautuessa. VaLePalla oli takana, sekä edessäkin, Mestareiden liigan ottelut ja hakkurin paikkaa miehittäneillä pelureilla vammoja. Sekä ykköshakkuri Jerome Cross että häntä tuurannut yleispelaaja Alberto Cavasin olivat poissa kokoonpanosta. Hakkurin tontille odotettiin täten Matias Tihumäkeä, mutta päävalmentaja Janne Kangaskokko pyöräyttikin Jiri Hännisen hakkuriksi ja nosti vaihdosta Ville Järnvallin Hännisen paikalle yleispelaajaksi.

Loimulla taas harjoitusviikko oli ollut hyvin rikkonainen, kun joukkueessa oli pyörinyt perinteistä syysflunssaa. Vielä ottelua edeltävänä iltana päävalmentaja Aitor Barrerosilla ei ollut täyttä varmuutta keitä hänellä on pelipäivänä käytettävissään. Lopulta pelaavasta kokoonpanosta olivat sivussa ”vain” Kulmanan veljekset. Libero Aatu Kulmalan paikan avauksessa otti Miikka Puranen, jolle ottelu oli ensimmäinen liberopaidassa Mestaruusliiga-tasolla. Toisen erän jälkeen liberon paitaan puettiin Väinö Rahko. Purasella oli omat vaikeat hetkensä mm. toisen erän puolivälissä Sakari Mäkisen hyvien syöttöjen edessä.

Ottelun avauserä oli tasaisen tappavaan tahtiin kohti erävoittoa marssineen vierasjoukkueen heiniä. Iso vaikutuksensa erän loppulukuihin oli virheillä vastustajalle annetuilla pisteillä, joita VaLePa teki Loimulle vain yhden kotijoukkueessa tehdessä 10 pistettä vieraille. Toinen erä oli tasainen lukemiin 9-9, jolloin syöttämään asteli maajoukkuemies Sakari Mäkinen. Hänen syöttövuoronsa päättyi useamman ässäsyötön jälkeen tilanteessa 9-16 ja toinen erä oli samalla ratkennut.

Pitkän erätauon jälkeen Loimu sai vähän paremmin ottelun juonesta kiinni. Vieraat näyttivät kuitenkin vievän ottelun suoraan kolmessa erässä, kunnes Loimun valmentaja Aitor Barreros herätti joukkueensa punaisen kortin päätuomari Arto Murolta protestoimalla. Protestoinnin aiheena oli Loimun valmennuksen mielestä hieman yksipuolinen tulkintalinja käsittelyvirheiden osalta. VaLePa karkasi punaisen kortin tuomalla pisteellä jo 18-22 johtoon, mutta Loimu nousi Sebastian Pozo Hernandezin hyvillä syötöillä ja Tayeb Einisamareinin torjunnoilla johtoasemaan 23-22. Lopulta ensimmäinen erä pallo toi heti päätöksen, kun Kristaps Smits päätti erän.

• Matsi näytti tulevan meille yllättävänkin helposti. Kolmannen erän lopussa kävi se klassinen, että ehkä pikkasen fokus karkasi vääriin asioihin. Tuli vähän tuomarikalapaliikkia ja se ehkä vaikutti meihinkin. Loimu sai siitä virtaa ja nappasi kolmannen erän ja peli kääntyi. Ainoa mihin olen tyytyväinen on voitto, kyllä tässä pitäisi jo kotimatkalla olla, kommentoi jälleen herkullisen passipelin pelannut Mikko Esko.

Neljäs erä oli isäntien alusta alkaen ja viidettä erää odoteltiin jo tilanteessa 12-4. Erän lopussa piste-ero oli kahdeksan pistettä. Viidennen erän alku oli tasainen ensimmäisten pallojen osalta, mutta Severi Savonsalmen ässillä 3-6 johtoasemaan noustuaan VaLePa ei enää päästänyt Loimua iholle. Ottelun viimeiseksi jääneen pallon peippasi Loimun kenttään Sakari Mäkinen.

• Kahdesta ensimmäisestä erästä en halua edes puhua. Ne oli aika kaameaa katsottavaa. Tiedettiin että meillä on ollut vaikea viikko, kun on ollut kavereita sairastuvalla. Pelin lähtöön näytti kuitenkin vielä aamulla hyvältä, mutta sitten kun peliin tultiin, niin se ei ollut mistään kotoisin. Pitkällä erätauolla saatiin fokus kasaan, kommentoi yleispelaaja-libero-kapteeni Väinö Rahko.

Ottelun paras pistemies oli jälleen Loimun hakkuri Ali Fazli, joka teki 26 pistettä tehoin +13. Liberovaihdon myötä vaihdosta kentälle tullut koko viikon treeneistä huilannut Kristaps Smits teki 13 ja Sebastian Hernandez 12 pistettä. VaLePan puolella Sakari Mäkinen teki 23 pistettä ja uuteen rooliin hyvin sopeutunut Jiri Hänninen yhden pisteen vähemmän. Muut VaLePan pelaajat jäivät alle 10 pisteen saldoihin viiden erän aikana.

• Pisteen ottaminen VaLePan tasoiselta joukkueelta on hienoa, mutta tärkeää ei ole piste, vaan se millainen fiilis joukkueessa on ja miten pelaamme ja teemme töitä. Meidän pääottelu tällä viikolla on keskiviikkona Hurrikaania vastaan, käänsi Loimun päävalmentaja Aitor Barreos katsettaan jo tulevaan.

Otteluisäntä Topsafen valitsemat parhaat pelaajat olivat roolivaihdon myötä joukkuetta omalta osaltaan sytyttänyt Väinö Rahko sekä Jiri Hänninen. Ottelun ProLibero oli VaLePan Risto Ruohola.

Katso myös: TilastotValokuviaOttelun jälkeinen mediatilaisuus